Близо 4 пъти са се увеличили болните от варицела в региона, твърдят от РЗИ

Близо 4 пъти са се увеличили болните от варицела в региона, твърдят от РЗИ

Чувствително намаляване на заболелите от заразни болести в област Перник има през изминалата седмица. Регистрираните болни са 147, което е с 66 по-малко в сравнение с предходната седмица. Добрата новина дойде от Регионалната здравна инспекция.

През миналата седмица са намалели и болните от грип и остри респираторни заболявания. Констатираните болни са 61, което е със 17 по-малко от предходната седмица. Заболеваемостта през този период в региона е била 50,76 %оо, при средна за страната 66,92%оо към 31.10.2022 г.

Другата добра новина е, че значително намаление има и при болните от COVID19. Регистрираните болни през седмицата са 121, което е с 85 по-малко от предходната. Заболелите са от всички общини на област Перник. Направени са 16 антигенни теста за COVID-19.

Близо 4 пъти са се увеличили заболелите от варицела. През седмицата са установени 23 болни, при 6 за предходната. Заболелите са деца от 1 до 11 г. Всички се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Болните деца и ученици са от ДГ №11 „Знаме на мира“ – Перник и 6 СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Перник.

За  пръв път от няколко седмици са регистрирани 2 болни деца от ротавирусен ентерит в Радомир.

През изминалата седмица има и 1 болен от ентероколит. Става въпрос за жена от Перник. От РЗИ увериха, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 144 проверки. От тях 47 са относно спазване забраната за тютюнопушене. 9 от проверките са във връзка със спазване на противоепидемичните мерки и 3 са по жалби и сигнали от институции и граждани.

В резултат на проверките, здравните инспектори са издали 11 предписания.

И през миналата седмица  РЗИ продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в региона. За целта са взети 324 проби питейна вода от различни населени места в областта, за да се установи дали подаваната за питейно-битови цели вода отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.