Брезник – домакин на Детско полицейско управление

Брезник – домакин на Детско полицейско управление

Стартът на Детско полицейско управление ще бъде даден утре, от 12, 30 ч. в Брезник. В него ще вземат участие 33 деца от 3 клас на СОУ „Васил Левски“. Инициативата е под егидата на кмета на община Брезник Васил Узунов и под патронажа на старши комисар Павел Млеканов – директор на ОДМВР – Перник.

Малките полицаи ще започнат обучение в навечерието на 8 ноември – Професионален празник на българската полиция.

Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция /16.04.1879 г./

С Указ № 1 от 5 юли 1879 г. на княз Александър I се създава Министерство на вътрешните работи /дела/ в състава на първото българско правителство. Първи български министър на вътрешните работи е Тодор Бурмов.

Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация; народно здраве; ветеринарно дело; управление на пощите и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи: ветеринарното дело, което отпада през 1893; управлението на пощите, което свършва през 1882 г.; а през 1885 г. то се освобождава и от обществените дела.

За първи път празникът на българската полиция се чества на 21 ноември 1924 г. /стар стил св. Архангел Михаил/. Прекъснат е слез 1943 г. По предложение на Националния полицейски синдикат през 1994 г. църковният празник Архангелов ден – 8 ноември, е обявен за празник на Националната полиция. С решение 38 на Министерски съвет от 29 януари 1999 г. църковният празник св. Архангел Михаил е обявен за Професионален празник на служителите от полицията.  

Началото на честванията на тазгодишният празник в Пернишка област бе дадено на 01 ноември и вчера, в Първо и Второ РУ с обявяване на Дни на отворените врати. Двете управления бяха посетени от 25 деца от подготвителна група на детска градина „Миньорче“ и ученици от четвърти „в“ клас на 11 Основно училище „Елин Пелин“.

В тържествена обстановка, малките перничани бяха запознати отблизо с работата и задълженията на полицейския служител. Бяха им показани помощните средства с които си служат полицаите, патрулен автомобил и неговото оборудване. Децата от детска градина „Миньорче“ получиха по една светлотразителна раничка“, подарък от  служителите на отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР – Перник. Имаше въпроси  и отговори свързани с работата и професионалните задължения на полицейския служител, както и голям интерес към професията „полицай“. Подобни прояви предстоят и в другите районни управления в региона.