Уникална трансплантация у нас: Имплантираха изкуствено сърце на 35-годишен мъж

Уникална трансплантация у нас: Имплантираха изкуствено сърце на 35-годишен мъж

Екипът на проф. д-р Димитър Петков от Клиниката по сърдечна хирургия към УМБАЛ “Чирков” имплантира успешно изкуствено сърце на 35-годишен мъж с тежко сърдечно заболяване. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Пациентът е приет в лечебното заведение, след като е компенсиран до степен на изписване от друга болница.

При изследванията, направени в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ се установи, че младият мъж е с диагноза “дилатативна кардиомиопатия”- тежко сърдечно заболяване, при което сърцето губи способността си да се съкращава и увеличава. Нормалната сила за съкращаване на тази възраст е 5,5 и 8,5 литра кръв за минута, при него степента е в размер на 1,2 литра. Ниските нива на циркулация не могат да задоволят нуждите на организма с кръв и кислород и пациентът изпада в тежка сърдечна недостатъчност, от която страдат не само сърцето, но и всички органи и системи – засегнат е черният дроб, има оттоци по краката, белият дроб задържа вода и това води до блокиране на дихателната функция.

 Текст под снимката:  пресцентър, Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Александър Чирков”

Най-добрият начин на лечение в случая е да се извърши сърдечна трансплантация, но тъй като донорите са изключително малко и почти липсват, а състоянието на пациента е животозастрашаващо, единствената възможност да му се помогне е имплантирането на изкуствено сърце.

Медиците от УМБАЛ “Чирков” , под ръководството на проф. Димитър Петков, извършват сложната  интервенция и поставят устройството HeartMate II, реимбурсирано от НЗОК.

Към днешна дата, над 27 хиляди пациенти по света са получили такова изкуствено сърце. Много от тях са оцелели с него над 5 години с такава терапия, а някои пациенти дори над 10 години./Darik NEWS