Пернишки ученици дискутираха използването на Националната телефонна линия за деца

Пернишки ученици дискутираха използването на Националната телефонна линия за деца

„Не си сам“ – под този надслов протече срещата между представителите на Държавната агенция за закрила на детето и учениците от професионалните паралелки в VI СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Пернишкото училище бе избрано измежду всички образователни институции от територията на областта, тъй като именно VI СУ е носител на специалното отличие на агенцията – „Аз гарантирам щастливо детство“, а ученичката от 10. клас Мария Ивова е официален представител на младите хора от област Перник в Съвета на децата към ДАЗД.

Ивайла Касърова – заместник председател на ДАЗД откри срещата и запозна подробно учениците с дейността, която извършва агенцията и как функционира Националната телефонна линия за деца 116 111. В последвалата дискусия се включиха и всички останали гости, които разказаха поучителни истории, свързани с работата им и дадоха ценни съвети на младите хора.

Дискусията е в рамките на провежданите в страната информационни срещи по повод 29 октомври, когато се отбелязват 15 години от решението на Европейската комисия, с което се препоръчва на държавите членки да запазят номер 116 111 за националните телефонни линии.

Специален гост на събитието бе перничанинът Иво Ангелов – световен и европейски шампион по класическа борба. Той разказа на учениците за трудния път, който е извървял, за да достигне до спечелването на престижните награди. Ангелов показа на младите хора своите най-ценни награди и изтъкна пред тях редица предимства, които спортуването би им донесло.

Инициативата приключи с обещание за нови ползотворни срещи с представителите на ДАЗД и шампиона Иво Ангелов.