Пазарът на имоти в Перник и региона зацикли в очакване на спад на цените

Пазарът на имоти в Перник и региона зацикли в очакване на спад на цените

Пазарът на имоти в Перник и региона зацикли от около месец-два. След като имотите в пернишка област поскъпнаха, то в момента пазарът е позамрял. Всички изчакват- купувачите се надяват цените да спаднат и не бързат да купуват поскъпналите имоти. Това информира пернишки брокер. Според него, новото строителство в центъра на Перник се търгува от 1000 до 1100 евро за квадратен метър, а в кв. „ Изток“ цените вървят между 800-900 евро. При старото строителство, в зависимост от състоянието на жилището, цените в Перник вървят от 100 000 до 130 000 лева. В кв. „Изток“ цените са от 90 000 до 110 000 лева, но средно около 100 000 лева. При селските имоти не се наблюдава чувствително увеличение, но и при тях пазарът е в изчакване.

В София и големите градове на страната се очаква спад на цените на имотния пазар, но той няма да е толкова чувствителен, защото това не е 2008 г., ситуацията тогава беше съвсем различна. Такава краткосрочна прогноза за перспективите пред пазара на недвижими имоти у нас направи управител на столична имотна агенция

По думите на брокера, неминуемото охлаждане на пазара на недвижими имоти по традиция ще започне от САЩ – което вече се случва, ще се разпространи до Западна Европа и оттам ще се пренесе у нас. То обаче няма да е така драматично, както при предишната криза в имотния пазар.

Според софийския брокер, в началото на лятото налице са били първите признаци за спад в сделките спрямо първото тримесечие, което брокерите са отдали на желанието на хората да се възползват от ваканционния период след годините на мерки за овладяване на коронавирусната пандемия. С началото на есента обаче – иначе силен период на пазара, все по-гореща тема стават политиките на централните банки за увеличаване на лихвите в опит да се овладее инфлацията. Според брокера, рисковете за кредитополучателите са управляеми.

Според имотният експерт, няма риск банките да се превърнат в брокери на недвижими имоти. Лихвите са на исторически ниски нива, дори да се повишат двойно – вноската ще се повиши значително, но покачването ще е плавно, няма да е толкова рязко. Той е на мнение, че цените се успокояват, чак връщане едва ли ще има, тъй като разходите за изграждане на имоти скочиха много, строителите леко свалиха печалбите, за да могат да не отблъскват клиентите. Експертът добави, че все по-често продавачи искат клауза за инфлация в договорите, с които продават „на зелено“. Има дори инвеститори, които са склонни да върнат капаро и да покрият неустойките, ако договорената цена е била по-ниска, след като се вземе предвид и инфлацията сега.

Брокерът сподели, че цени от 2000 – 3000 евро/кв.м за определени райони на София са съвсем реални.