КЕВР: Евтиният ток за бита остава още 3 години. Потребителите няма да излизат на свободния пазар!

КЕВР: Евтиният ток за бита остава още 3 години. Потребителите няма да излизат на свободния пазар!

Цената на топлинната енергия не може да се понижи на 1 януари, защото КЕВР е взела решение на 1 юли тази година като годишно ценово решение и в него е заложено прогнозната годишна цена на природния газ да е от около 120 лева на мегаватчас

Българските домакинства още три години ще получават ток на ниски цени и няма да излизат на свободния пазар. Битовите потребители нормативно ще напуснат регулирания пазар до 31 декември 2025 г. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на брифинг в сградата на КЕВР.

Той изтъкна, че това е декларирала страната ни пред Европейската комисия.

Иванов счита, че всякакви опити предварително това да се случи са неудачни, особено при сегашната ситуация на сериозно повишение на цените на електроенергията. Това е и становището на КЕВР, което ще бъде отстоявано.

„Аз казвам категорично, че битовите потребители нормативно ще напуснат регулирания пазар до 31 декември 2025 г.“, заяви председателят на КЕВР.

Той допълни, че няма никакви предварителни нито изисквания, нито планове от страна на регулатора този срок да бъде намален.

Домакинствата могат да бъдат спокойни, че няма да се случат непредвидени неща с тях, допълни председателят на регулатора.

На въпрос как това се свързва със срокове, записани в Плана за възстановяване и устойчивост, които гласят друго, Иванов обяви, че никой от тези срокове не е възможно да бъде спазен – като даде пример с това, че в плана е поет ангажимент НЕК да излезе от ролята на обществен доставчик.

Според него никой от тези срокове няма да бъде спазен и Народното събрание ще трябва да поиска ревизията им.

Цената на топлинната енергия не може да се понижи на 1 януари, защото КЕВР е взела решение на 1 юли тази година като годишно ценово решение и в него е заложено прогнозната годишна цена на природния газ да е от около 120 лева на мегаватчас.

Иванов е имал много големи притеснения преди два месеца, когато цената на природния газ в страната достигна 353 на мегаватчас. Дори когато цената се понижи до 233 лева на мегаватчас за настоящия месец, председателят на КЕВР се е опасявал, че това ще изисква КЕВР да повиши цената на топлинната енергия, защото в противен случай щяха да настъпят фалити на топлофикационните дружества. Сега обаче, когато цената ще бъде около 130 лева на мегаватчас, тя се доближава до прогнозната годишна цена, посочена в решението на КЕВР. При това положение отпада необходимостта от повишаване на цената на топлинната енергия, информира Иванов.

Председателят на КЕВР отбеляза, че са добри перспективите и за цената на електрическата енергия, въпреки че още е твърде рано. Иванов посочи, че поради намаляване на цената на природния газ на европейските пазари, това води до въвеждането отново в експлоатация на парогазовите централи в европейските страни, които много повече използват природния газ за производство на електрическа енергия, отколкото в България. Респективно предлаганото по-голямо количество електроенергия намалява цената на тока в Европа.

Иванов посочи за пример, че в четвъртък- 27 октомври, когато затвори Българската енергийна независима борса, цената с ден за доставка за 28.10л2022 г., е вече под 300 лева на мегаватчас.

Той припомни, че е имало период, когато е била над 1000 лева на мегаватчас.