С над 20% са скочили заболелите от COVID-19 в пернишки регион, твърдят от РЗИ

С над 20% са скочили заболелите от COVID-19 в пернишки регион, твърдят от РЗИ

Значително са се увеличили заболелите от заразни болести в региона през изминалата седмица. През седмицата са регистрирани 213 болни, което е с 57 повече от предходната. Това информираха от Регионалната здравна инспекция.

През този период леко са се увеличили и болните от грип и остри респираторни заболявания. Констатирани са 78 болни, което е с 14 повече от предходната седмица. Заболеваемостта през седмицата е била 64,90%оо, при средна за страната 51,94%оо към 24.10.2022 г.

Сериозно увеличение има и при заразените с COVID-19. През миналата седмица са регистрирани 206 заразени, което е с 63 повече от предходната. Направени са 16 антигенни теста за COVID-19.

Добрата новина е, че през този период са намалели заболелите от варицела. Установени са 6 болни, при 8 за предходната седмица. Заболелите са на възраст от 4 до 7 години и се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнат е един организиран колектив – ДГ „Знаме на мира“ – Перник.

През миналата седмица е регистриран отново 1 болен от ентероколит. От РЗИ уверяват, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 124 проверки. 35 от тях  са относно спазване на забраната за тютюнопушене, като са проверени обществени, учебни и здравни заведения други. При 12 от проверките е проконтролирано спазването на изискванията за бутилиране на натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели. 8 от проверките са били във връзка със спазване на противоепидемичните мерки, а 3 са по жалби и сигнали на граждани и институции.

В резултат на упражнения контрол, здравните инспектори са издали 175 предписания за отстраняване на констатирани нередности.

И през миналата седмица Здравната инспекция продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в областта. Взети са 235 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.