Сградата на Минната дирекция в Перник вече е собственост на държавата
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Сградата на Минната дирекция в Перник вече е собственост на държавата

След като миналата седмица областният управител Людмил Веселинов депозира официално в НАП документите и такса за участие в търга за публична продан на емблематичната за Перник сграда на Минната дирекция, днес тя е придобита от държавата. С акт на Министерски съвет целево към Областна администрация – Перник е била преведена сумата от 7 154 000 лв. Средствата са отпуснати, за да може държавата да придобие собственост върху сградата, както и да обезпечи битовите разходи по поддръжката ѝ до края на тази година.

До дни Минната дирекция ще бъде прехвърлена за управление на Областна администрация – Перник, след което ще бъде дадена за стопанисване на Община Перник.

Местната управа предвижда в бъдеще знаковото здание да приюти музейни експозиции, картинна галерия, ритуална зала, а част от пространствата да бъдат използвани за представителни нужди на институциите в града.

Минната дирекция е перлата в короната на наследството, с което мината е оставила дълбок белег в историята на Перник, твърди Веселинов. По думите му сградата й омайва с величие и великолепие, построена е като национално седалище на „Мини Перник“, които тогава управляват 83 процента от всички мини в България. Тя има оригинална архитектура в неокласически стил с издълбани минни символи и часовникова кула, свързана чрез уникален механизъм „Бреге” с 30 други часовника в сградата. Вътрешните пространства са решени в готически стил, с богато орнаментови тавани и сводове.

Минната дирекция бе обявена на публична продан от НАП на 4 октомври. Търгът за продажбата й се състоя днес следобед.