„Започнаха да ми растат гърди“: Зловещи истории от домовете за деца в Германия

„Започнаха да ми растат гърди“: Зловещи истории от домовете за деца в Германия

Години наред са тъпчели деца от домове с тежки успокоителни – дори и когато приемът им не е бил наложителен

По време на вечеря Фабиан седи на масата замаян. Храната е пред него, но той не е гладен – страничен ефект от таблетката, която той взема всеки ден преди вечеря.

По-големият проблем в случая обаче е друг, пише DW. Свързан е със седативния ефект на въпросното лекарство: Фабиан често трябва да придържа главата си, подпряна на ръце, клепачите му се затварят.

Най-шокиращите експерименти в името на научния прогрес

„Много пъти съм питал дали мога да си легна, на което винаги съм получавал отрицателен отговор“. Tова разказва той за времето, прекарано от него в един дом за деца в Аугсбург, където е постъпил като 12-годишен. Днес той е млад мъж, семеен с деца.

„Даваха ми дипиперон повече от година, може би две“, спомня си Фабиан. Това е невролептик, с който доктор Михаел Винтерхоф, смятан за „звезден психиатър“, по един напълно безотговорен начин години наред е успокоявал децата от дома.

„Равносилно на телесна повреда“

И Фабиан се е чувствал „абсолютно успокоен“ от въпросния медикамент. Той признава, че е бил буйно дете, но не е проявявал агресия, нито е правил нещо друго, което да оправдае по някакъв начин вземането на подобно лекарство.

Психотропните вещества са благословия за младите пациенти – защото могат да им спестят много страдания, но само ако бъдат използвани отговорно, казва германската психиатърка Ренате Шепкер, която вижда сериозен проблем в това такива медикаменти да се дават продължително време, особено на деца и младежи.

Не само Фабиан свидетелства за това, че тези вещества са били давани на децата от дома дълго време. Същото казва и една бивша директорка на дома, както и един психолог, който е отговарял за няколко детски домове.

„Веднъж ни доведоха едно 7-годишно дете, което беше откъснато от семейството си. Детето направо пощуря“, спомня си бившата директорка, която пожела да остане анонимна. „Неговото поведение можеше да се очаква, беше обяснимо. Въпреки това то беше третирано с дипиперон продължително време, което смятам за много неподходящо за едно 7-годишно дете“, казва бившата директорка, пожелала да остане анонимна.

В друг случай на дете от дома са му давали полови хормони, спомня си психологът, който също не желае да се споменава името му. Това беше „напълно безсмислено в случая и беше равносилно на причиняване на телесна повреда“, казва той. Терапевтът дори обмислял да подаде жалба, но решил да опита различен подход.

На децата прекалено често и твърде дълго са давани таблетки, вместо с тях да разговарят терапевти, гласи изводът на бившата директорка на дома. „Медикаментите са решение в спешни ситуации, те имат бързо действие, но често лекуват само симптомите, не и причините за проблема“, посочва тя.

Или таблетки, или психотерапия

Съществува обаче един проблем: децата от домовете не могат едновременно да приемат таблетки и да правят психотерапия, тъй като законът не го позволява, казва психиатърката Ренате Шепкер. „А те имат нужда и от двете неща – медикаменти и психотерапия“, уверява тя. В тази връзка екип разследващи журналисти от „Байеришер Рундфунк“ неколкократно са отправяли запитване до Министерството на здравеопазването, но отговор още не е получен.

Какво се случва, когато не се реагира навреме, показва случаят на Яник, който е живял в дома заедно с Фабиан. Когато той е бил на 13 години, му предписват успокоителните лекарства оланзапин и рисперидон. Малко след това на детето започват да му растат гърди.

Никой не обръща внимание на огромния срам, който изпитва Яник. Тогава той започва да носи по няколко тениски една върху друга – само и само другите деца да не забележат нищо. На един задължителен излет с включено в него къпане обаче той вече не може да скрие гърдите си. „Ти мъж ли си или жена?“, започват да му се подиграват другите, а съкрушеният Яник е напълно безпомощен.

При появата на страничен ефект, както в случая на Яник, незабавно трябва да бъде преустановено вземането на въпросните таблетки, казва Шепкер. Навременните действия са могли да спрат образуването на гърди, уверява психиатърката.

Клиниката не реагира на обвиненията

От детската клиника в Аугсбург, където на Яник са му били предписани въпросните медикаменти, също не желаят да вземат отношение по обвиненията. На запитванията на „Байеришер Рундфунк“ само са отговорили, че таблетките са били назначени заради „съмнение за започваща психоза“ и заради „комбинативно нарушение на социалното поведение и на емоциите“.

Заради „комплексността“ на лечението клиниката все пак е предложила на Яник да разговарят. Налага му се обаче да води дългогодишна битка за назначаването на операция за премахване на гърдите.

И при Фабиан много неща остават неясни: кабинетът на педиатърката, предписала му въпросните таблетки, междувременно е затворен. А всички опити лекарката да бъде открита засега са безуспешни. Също и запитванията до детския дом остават без отговор – след изтичането на 10-годишния срок за съхранение на документите, досиетата на Яник и Фабиан са били унищожени, са научили разследващите журналисти. Освен това без нейното изрично съгласие от клиниката нямали право да дават каквито и да било оценки за работата на въпросната специалистка.

Източник: DW