Германски учени гръмнаха с железни доказателства за изкуствения произход на COVID-19

Германски учени гръмнаха с железни доказателства за изкуствения произход на COVID-19

Екип от трима учени, включително германският изследовател Валентин Брутел, твърдят, че са открили доказателства за лабораторния произход на коронавируса, който според тях е 99,9% създадено от човека копие на естествен вирус. Това съобщи каналът n-tv.

Тяхното проучване вече е публикувано в електронната библиотека bioRxiv. Учените твърдят, че са открили своеобразен „отпечатък“ от целенасочена генетична манипулация в генома на Sars-CoV-2. Брутел, който получи докторска степен по имунология от Университетската болница във Вюрцбург, каза пред телевизионния канал, че през лятото на 2021 г. е забелязал характеристики на генома на Sars-CoV-2, които биха могли да показват лабораторен произход.

В свободното си време той започва да провежда изследвания с други двама учени. „Комбинирани с други молекулярни данни, нашите резултати показват, че този вирус е 99,9% изкуствено, вероятно манипулирано копие на естествен вирус“, казва Брутел. Според него методите, използвани за това, се предполага, че се използват в много сходна форма от отделни вирусологични лаборатории за производство на синтетични вируси.

Брутел добавя още, че самият той използва подобни техники в ежедневната си работа, но той говори за разработването на „напълно безвредни“ базирани на протеини лекарства за лечение на автоимунни заболявания. Ученият обясни, че в генома на вируса има непрекъснато повтарящ се модел – примерен отпечатък. Лаборатории, които генетично модифицират РНК вируси, като Sars-CoV-2, събират генетичен материал от отделни ДНК елементи./БЛИЦ