Нов закон – нови проблеми за перничани, объркани в превода облагаме тези, на които трябва да помагаме!

Нов закон – нови проблеми за перничани, объркани в превода облагаме тези, на които трябва да помагаме!

В момента в държавата се готвят мерки, които, най-вероятно, ще доведат до колапс на българската енергетика и масови фалити на производителите на електрическа енергия от природен газ и въглища. Тези опасения изразиха специалисти в областта на енергетиката. Според тях,  причина за това ще бъде начина, по който приетият от Европейската комисия регламент за справяне с високите цени на електрическата енергия ще бъде транспониран в българското законодателство. Експертите са категорични, че, ако законът бъде приет в текущия си вариант, ще бъде застрашена енергийната сигурност на страната ни.

“Изразяваме своето несъгласие с новия закон, който в момента се подготвя с цел да бъдат изпълнени изискванията на Европейската комисия. Според тях всяка държава трябва да приеме частни и специфични мерки за справяне с високите цени, като от Европа са дадени указания как това да се случи. Въз основа на информацията, с която разполагаме, според бъдещия закон част от приходите на въглищните и газовите централи трябва да бъдат насочени към държавата, с което категорично не сме съгласни, особено в период на енергийна криза и огромна инфлация. Европа иска облагане на свръх печалбите, а ние имаме свръх загуби и свръх лоша ликвидност, заради низ от кризи и социални функции, с които сме натоварени. Печалбата, за която говори Европа, в българския законопроект придобива вид на свръх данък оборот, което създава риск да доведе до фалит българските енергийни дружества“, заяви инж. Чавдар Стойнев, директор на „Топлофикация Перник“. Той посочи, че вече са изпратили официални писма до институциите, с които изразяват притесненията си. По думите му, ако законът бъде приет в първоначалния му вид, трябва да закриваме всички български топлофикации, защото абонатите не могат да издържат нови финансови тежести.

Инж. Стойнев заяви, че вече месеци наред се обсъждат редица мерки, с които да се подпомогне работата на централите и нормалното протичане на новия отоплителен сезон. Седмици преди той официално да стартира, държавата поставя отново в риск топлофикациите. Директорът на „Топлофикация Перник“ коментира, че за пореден път само за година се прави опит дружествата, гарантиращи енергийната независимост и сигурност на страната, да бъдат фалирани чрез неефективни мерки. Той определи новия закон като катастрофа за целия сектор „Енергетика“. До катастрофа наистина ще се стигне, защото облозите върху печалбата на нереалната себестойност са истинска недомислица.

Директорът на „Топлофикация Перник“ обясни, че в обсъждания документ, който трябва да имплементира регламентът в българското законодателство, е предвидено временно да се ограничат извънредните пазарни приходи на производителите с по-ниски пределни разходи посредством прилагане на таван на пазарните приходи от продажба на електроенергия. По думите му според тълкуванието в европейския регламент „Топлофикация Перник“ не попада в тази група, но в българския закон не е предвидена дефиниция, което вероятно ще включи дружеството в групата на тези, чиито приходи ще бъдат ограничени.

„В този регламент е записано, че таванът на пазарните приходи не следва да се прилага за технологии с високи пределни разходи, свързани с цената на вложеното гориво, каквито са ТЕЦ-овете на природен газ и въглища, тъй като техните оперативни разходи биха били значително над равнището на тавана на пазарните приходи и това би застрашило нормалното поддържане на тяхната икономическа дейност. В българския проектозакон са предвидени ограничения и за двата типа централи“, поясни инж. Чавдар Стойнев.

Той изрази притеснение, че ако и този път държавата не помисли за топлофикациите, има голяма вероятност те да не могат да изпълнят инвестиционната си програма. „Очакваме по план да включим в работен режим газовите когенератори преди началото на новия отоплителен сезон. В тях инвестирахме над 100 000 000 лева, но има риск, заради недообмислени решения да не можем да завършим този важен зелен проект, както и останалите. Изпълнението на всички тези проекти е съпътствано със сключени договори с много контрагенти и доставчици, на които едва ли ще можем да се издължим, ако ни се взимат част от приходите, които и без това не ни стигат“, заяви инж. Стойнев. Той посочи, че имат намерение да  инвестират значителни по размер средства в производство на 100% чиста енергия от биогаз и биомаса, но поради многото „изненади“, поднесени от държавата, може и да не успеят. Инж. Чавдар Стойнев определи новия закон като дискриминационен, с чието приемане би се застрашила инвестиционната политика на „Топлофикация Перник“.

Инвестиционната политика на централата обаче би била напълно излишна, ако вследствие на новото облагане цената за абонатите се увеличи още. „Целта на европейския регламент е да се ограничат цените на енергията, за да може хората да понесат по-леко кризата. Докато, объркани в превода, държавата ще облага тези, на които трябва да помага най-вече в проектите, свързани с предстоящия преход към зелена енергия“, подчерта инж. Чавдар Стойнев.