Софийският апелативен съд измени мерките за неотклонение спрямо обвиняемите за държане на марихуана в Перник в „задържане под стража“

Софийският апелативен съд измени мерките за неотклонение спрямо обвиняемите за държане на марихуана в Перник в „задържане под стража“

Софийският апелативен съд (САС) уважи протеста на Окръжна прокуратура – Перник срещу мерките за неотклонение, взети от първоинстанционния съд спрямо тримата обвиняеми по делото за незаконно държане на наркотично вещество с цел разпространение. Престъплението е квалифицирано по чл. 354а, ал. 1, вр. чл. 20 от НК.

Досъдебното производство е образувано вследствие на проведени съвместни действия на Агенция „Митници“, Главна дирекция „Борба с организирана престъпност“ на МВР и Държавна агенция „Национална сигурност“.

На 04.10.2022 г., на паркинг в гр. Перник, в тежкотоварна хладилна композиция натоварена с месо разследващите са установили пресовани и вакуумирани 76 пакета, съдържащи растителна маса. При направен полеви наркотест веществото е реагирало на марихуана. Общото количество на наркотика е около 80 килограма.

В качеството на обвиняеми по делото са привлечени три лица – А.А. (на 43 години), М.Д. (на 45 години) и Г.Х. (на 39 години).

Наблюдаващият прокурор в Окръжна прокуратура – Перник внесе в съда искания за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях. Първоинстанционният съд в гр. Перник прие, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за това, че обвиняемите са извършили престъплението, но определи и за тримата мерки за неотклонение „домашен арест“.

Държавното обвинение протестира това определение на съда като неправилно и незаконосъобразно.

В съдебно заседание състав на Софийския апелативен съд прие доводите на прокуратурата относно изменение на мерките за неотклонение спрямо обвиняемите. Единият от тях – А.А., е многократно осъждан, в т.ч. за незаконно държане на наркотични вещества. Налице е реална опасност той да извърши престъпление или да се укрие. Съдът отчете тежестта на извършеното деяние, както и голямото количество на предмета на престъплението.

С определение на САС мерките за неотклонение „домашен арест“ спрямо тримата обвиняеми по делото са изменени в „задържане под стража“.

Разследването по досъдебното производство продължава под ръководството на Окръжна прокуратура – Перник.