Без България на Евровизия догодина?

Без България на Евровизия догодина?

България няма да участва на следващия песенен конкурс Евровизия през 2023 г. Решението е на Управителния съвет на БНТ, а причината е единствено финансова. Това съобщи „24 часа“, като се позовава на свои източници.


Три държави се отказват от участие в песенния конкурс „Евровизия 2023“. Северна Македония, Черна гора и България са съобщили, че няма да участват в песенната надпревара в Ливърпул догодина заради повишаването на таксите за регистриране в събитието. Новината бе потвърдена в четвъртък и от организатора на песенния конкурс EBU, който представи списъка с 37 участници за състезанието през 2023 г.

Всяка година държавните телевизии на страните-участнички плащат регистрационна такса, като размерът ѝ е различен за отделните държави.

Каква такса плаща всяка една от телевизиите, не се посочва публично, но общият размер на таксите, заплатен от всички участници, обикновено възлиза на около £5 милиона, като домакинът плаща допълнителна сума, посочват в своите материали BBC и Euronews English. Очаква се BBC да похарчи между 8 и 17 милиона паунда, за да организира събитието следващия май от името на Украйна, която спечели тазгодишното шоу.

Повишението на таксите за участие в конкурса през тази година идва поради забраната на Русия да участва в конкурса, заради стартираната от нея война в Украйна. Москва имаше значителен принос във финансирането на песенния конкурс, което сега създава дупка в бюджета, което доведе до увеличени такси за останалите участници.