„Топлофикация Перник“ предоставя възможност на клиентите да преминат на реален месечен отчет

„Топлофикация Перник“ предоставя възможност на клиентите да преминат на реален месечен отчет

Наши читатели поставят въпроса- има ли възможност да преминат на реален отчет на консумираната топлинна енергия, а не на прогнозен, който не отразява реалната консумация за съответния период. Според изпълнителния директор на „Топлофикация Перник“ инж. Чавдар Стойнев, това е напълно възможно. „За тази цел е необходимо да бъдат монтирани уреди за дялово разпределение с дистанционно отчитане. По този начин се гарантира надеждно и сигурно отопление без изравнителни сметки за парно и битова гореща вода“, поясни инж. Стойнев. Той уточни, че с монтирането на модерните устройства отпадат прогнозните и изравнителни сметки.

Инж. Чавдар Стойнев коментира, че с уредите с дистанционно отчитане се пести време и неудобството на клиентите да чакат инкасаторите, които да извършат визуален отчет. „С новите устройства се намалява възможността за допускане на субективна грешка от недоглеждане или бързане по време на въвеждане на данните от топломера или индивидуалния разпределител“, допълни инж. Стойнев. Той напомни, че до 2027 всички уреди за дялово разпределение за топлинна енергия трябва да бъдат подменени с дистанционни. Това се дължи на факта, че  промени в Закона за енергетиката транспонират разпоредбите на приетата през 2018 Директива (ЕС) 2018/844 на Европейския съюз. 

Директорът на „Топлофикация Перник“ призова клиентите да не чакат крайния срок, а да извършат подмяната на уредите, позволяващи дистанционен отчет, по-скоро. „Съветвам абонатите да проведат Общи събрания на входовете, за да се съгласува преминаването на реален отчет. Между 160-170 лева на апартамент струва подмяната на всички уреди, в това число и водомера“, уточни инж. Стойнев.