Кардиологът проф. д-р Иво Петров стана „Лекар на годината“ за 2022-ра

Кардиологът проф. д-р Иво Петров стана „Лекар на годината“ за 2022-ра

Кардиологът проф. д-р Иво Петров получи отличието „Лекар на годината“ за 2022 година. Това се случи в Национален исторически музей тази вечер, предаде репортер на БГНЕС. На днешната дата отбелязваме Деня на българския лекар, а Българският лекарски съюз връчва традиционните си награди за принос в медицината.

Проф. д-р Петров е специалист по вътрешни болести, кардиология, инвазивна кардиология и ангиология. Завършил е магистърска степен по здравен мениджмънт в Медицинския университет в София. На церемонията присъства президента Румен Радев, който изказа признателност към хората, упражняващи лекарската професия и им благодари за отдадеността. “Днес съм тук, воден от дълбокото си преклонение пред всички вас. Вие, лекарите, сте посветили живота си на най-сложната сфера. Вие притежавате най-важните човешки ценности, защото без вас няма как да се развива всяка друга обществена сфера“, заяви президентът. “Ковид пандемията ни постави в ситуация да преосмислим своето здраве и отношение към нас самите”, заяви още Радев и уточни, че трябва да се действа повече по „Плана за възстановяване и устойчивост“, тъй като имаме кратко време за реализацията му. “Трябва да имаме ясни принципи, които да работят в полза на гражданите, да имаме нова апаратура, такава бързина, чрез която Бързата помощ да достига до всеки човек. Трябва да се развие нова система за профилактика, диагностика и превенция, за да не се прибягва до нуждата от редица посещения в болниците”, допълни още президентът.

Двама лекари от УМБАЛ „Софиямед“ – проф. д-р Константин Чернев и доц. Теодор Атанасов, бяха отличени в категориите “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“ и „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“.