Днес перничани празнуват Деня на града- 19 октомври!

Днес перничани празнуват Деня на града- 19 октомври!

На 19 октомври, когато православната църква почита Св. Иван Рилски, Перник чества своя Ден на града.

Официално 19 октомври е обявен за Ден на града с решение на Общинския съвет в Перник през 1994 година. В навечерието на 19 октомври 2009 година с литийно шествие в Перник бе донесена частица от мощите на светеца и поставена в църквата Св. Иван Рилски.

В далечната 1903 година, управата на „Мини Перник”, със съгласието на тогавашното Министерство на търговията, утвърждава Свети Иван Рилски за небесен покровител на миньорите. Историята на Перник, както и превръщането му в индустриален район, са тясно свързани с развитието на въгледобива и мината.

За разлика от миналата година, когато, заради пандемията от коронавирус, честването на празника бе отменено, то тази година перничани ще празнуват.

Празникът днес ще започне в 9:00 ч. с литургия в храм „Св. Иван Рилски“. В 10:30 ч. ще бъде открита тържествената сесия на Общинския съвет, на която ще бъде обявен почетният гражданин на Перник за 2022 г.

Официалното откриване на празника ще започне в 11:00 ч. с ритуал за издигане на националния флаг, празнично слово на кмета на община Перник Станислав Владимиров,  връчване на годишните награди „За принос“ , фолклорен концерт и концерт на талантите на Перник. В 16:00 ч. в Регионалния исторически музей ще бъде открита изложбата „Епохата на Паисий“.

Празничната програма е богата и разнообразна през целия ден.  Безспорно, черешката на тортата ще бъде празничният концерт. Torino & Pashata, Боро Първи,  група Конкурент и F.O & PEEVA ще бъдат звездите, които ще участват в концерта по повод Деня на град Перник. Той ще започне в 17:30 ч. пред Двореца на културата.

Ето и цялата програма за Деня на града:

09:00 ч. – Храм „Св. Иван Рилски“ – Света литургия в чест и памет на св. Иван Рилски – покровител на българския народ и небесен закрилник на Перник

10:00 ч. Първа копка на Международен младежки център – Перник

11:00 ч. Пред Двореца на културата – ритуално издигане на Националното знаме.

11:30 ч. – Пети традиционен велопоход, посветен на деня на град Перник

12:00 ч. Галерия „Любен Гайдаров“  „В един глас“ – изложба пластика, откриване

12:30 ч. Пред Двореца на културата „Пернишки таланти“ – концертна програма на Обединения детски комплекс

13:30 ч. Пред Двореца на културата „Цветя за Перник” – концерт на ДЮФА ”Чудно оро” при Общинския младежки дом

16:00 ч.  Регионален исторически музей „Епохата на Паисий“

17:30 ч. Концерт с участието на Torino & Pashata, Боро Първи,  група Конкурент и F.O. & PEEVA.

Честит празник, перничани!

Екипът на Днес и утре желае здраве и благоденствие във всеки дом!