Обещанието за по-високи заплати в здравеопазването било ПР-акция

Обещанието за по-високи заплати в здравеопазването било ПР-акция

Обещанието за по-високи заплати в здравеопазването е било ПР-акция на предишния кабинет, отбеляза министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев във връзка с напрежението в някои болници, свързано с нивото на възнаграждения на медицинските специалисти.

“Служебният кабинет работи от два месеца и за нас това бяха наследени проблеми. Докато са давани компенсации по време на извънредната епидемична обстановка, хората са били спокойни, но това не е регламент. Във всяко повишаване на цени и даване на високи заплати трябва да има устойчивост – да има бюджет, да се гласуват тези пари и за следващата година, за да бъдат хората спокойни за възнагражденията си”, коментира д-р Меджидиев, цитиран от Министерството на здравеопазването.

Подобни са и проблемите с възнагражденията на служителите в РЗИ. Той припомни, че служебният кабинет е отделил 10 млн. лв., за да се увеличат заплатите на работещите в Спешна помощ, а за РЗИ бяха отпуснати допълнително по 600 лв. за всеки зает в системата, за да се компенсират поне частично експертите.