Изложба за Балканската война в пернишкия Държавен архив

Изложба за Балканската война в пернишкия Държавен архив

Във връзка със 110 години от Балканската война (1912-1913) в зала „Държавен архив – Перник“ е подредена изложба „Балканската война – един различен поглед“. Експозицията цели да проследи човешкото измерение на военния конфликт, пречупено през призмата на светоусещането на редовия участник в бойните действия. Таблата са допълнени с оригинали на документи по темата, получени като дарение през последните няколко години като скица на един от първите в страната паметници на загиналите в Балканските войни (1912-1913) и Първата световна война (1915-1918) – този в с. Дивотино, ведно с акта за построяването и снимка от официалното му освещаване.

Показани са писма на публициста, военния кореспондент на вестник „Мир“ и народен представител Георги Пеев от Трън с неговия родственик Драгоман Пеев, офицер от 26 Пернишки пехотен полк и са увековечени за поколенията фронтовите бележки по бойния път на полка и успехите на VІІ Рилска дивизия в пътеписа „До Солун и назад“.

Експозицията ще остане на вниманието на учителите по история в областта за използването ѝ като илюстративен материал в часовете за извънкласна дейност.