Увеличили са се болните от заразни болести и COVID19 в пернишка област, твърдят от РЗИ

Увеличили са се болните от заразни болести и COVID19 в пернишка област, твърдят от РЗИ

Има леко увеличаване на болните от грип и остри респираторни заболявания в региона през изминалата седмица. Това информираха от Регионалната здравна инспекция. Регистрираните болни са 82-ма, при 74 за предходната седмица.

С над 27% са се увеличили и заболелите от заразни болести през изминалата седмица. Установени са 156 болни, при 115 за предходната седмица.

Лошата новина е, че са се увеличили и заразените с коронавирус в региона през този период. Констатирани са 154 заболели от COVID19, при 115 за предходната седмица. Заболелите са от всички общини на област Перник.. Направени са 100 антигенни теста за COVID-19.

Добрата новина е, че са намалели заболелите от варицела в региона. Регистрираните миналата седмица са 8 болни, при 9 за предходната седмица. Става въпрос за деца на възраст от 4 до 7 години от Перник.  Всички се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнат от заболяването е колективът на ДГ №11 „Знаме на мира“ – Перник.

За пръв път от близо месец, в областта са установени 3-ма болни от скарлатина. Те са деца на възраст от 4 до 7 години и се лекуват амбулаторно от личните си лекари.

През седмицата са констатирани 1 болен от ентероколит и 1 от хепатит С. От РЗИ уверяват, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 229 проверки. От тях 58 са свързани със спазване на забраната за тютюнопушене. 23 от проверките са относно спазване на изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели. 6 от проверките са във връзка със спазването на противоепидемичните мерки.

В резултат на упражнения контрол от страна на здравните инспектори, през миналата седмица те са издали 157 предписания за отстраняване на констатирани нарушения.

И през изминалата седмица Здравната инспекция продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници. Взети са 150 проби от питейна вода от различни населени места в областта, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.