Невероятно, но факт: Нито стотинка не е постъпила в дарителската сметка на МБАЛ“Р. Ангелова за купуването на апарат за хемодиализа“!

Невероятно, но факт: Нито стотинка не е постъпила в дарителската сметка на МБАЛ“Р. Ангелова за купуването на апарат за хемодиализа“!

Преди повече от месец Днес и утре пръв информира обществеността в региона, че ръководството на МБАЛ “Р. Ангелова“ в Перник информира, че има спешна необходимост от два апарата за хемодиализа, поради това, че три от апаратите, които работят в отделението по хемодиализа са преминали отдавна нормата за работни часове. Те са натрупали от 32 до 42 000 часа експлоатация, при норматив от 30 000 часа. Има констативен протокол от фирмата, която до сега е осъществявала поддръжката им, че поради значително увеличената  им амортизация, тя не е в състояние да ги поддържа. При поява на поредна авария, тези апарати трябва да бъдат изведени от употреба, поради липса на резервни части за тях.

В момента 35-37 болни от областта идват три пъти седмично на хемодиализа в пернишката болница. Към тях могат да се прибавят допълнително и пациенти от отделенията в болницата, които, при поява на остри бъбречни заболявания, се нуждаят инцидентно от хемодиализа. Повечето от болните , които са на хемодиализа, са в работоспособна възраст, но заради заболяването си са пенсионирани по болест. Най-младият пациент сред тях е момиче на 20 години, което се надява да бъде излекувано.

Драстичното поскъпване на електроенергията, горивата, водата, лекарствата и какво ли още не през тази година, постави в затруднено финансово състояние много болници в страната, в това число и пернишката МБАЛ“Р. Ангелова“. Поради това, в момента здравното заведение не може да задели 30 000 лева, за да купи поне един нов апарат за хемодиализа, който е крайно необходим.

„По тази причина открихме дарителска сметка, с надеждата, че бизнесът в региона, гражданите, пък и общинските ръководства, ще ни окажат финансова подкрепа при закупуването поне на един апарат. За мое и на колегите ми учудване, повече от месец, по дарителската сметка не е постъпил нито лев. На пръв поглед става въпрос за не голяма сума, но болницата в момента не е в състояние да задели тези пари. Затова отново апелирам- помогнете ни да купим поне един апарат за хемодиализа“, апелира директорът на болницата д-р Анатоли Митов.

Признавам си, че бях изумена, че родните ни политици, които в предизборната кампания така разпалено ни убеждаваха колко са загрижени за добруването на страната и всички нас, не са се отзовали на апела на пернишката болница и не са дарили нито лев за закупуването на животоспасяващите апарати за хемодиализа.

Мисля си, че пернишкият бизнес също има дълг към пернишката болница и би могъл да помогне в закупуването на ценната апаратура. И тъй като МБАЛ“Р. Ангелова“ обслужва цялата област, струва ми се, че общините в региона също биха могли да дадат своята лепта, според възможностите си, за осигуряването на качествено здравеопазване на жителите от региона.

И в крайна сметка- всички ние, перничани, които живеем в тази област и които не веднъж сме доказвали, че имаме големи сърца и сме съпричастни към човешката болка, можем и трябва да помогнем на нашата болница в закупуването поне на един апарат.

Екипът на Днес и утре се присъединява към апела на директора на МБАЛ“Р. Ангелова“ и ще съдейства максимално за осигуряването на пари за закупуването на поне един апарат за хемодиализа.

Перничани, нека се обединим за пореден път и да помогнем на нашата болница!

Ето и дарителската сметка, по която могат да бъдат превеждани средства на МБАЛ“Р. Ангелова“:

IBAN BG56CECB97901024091904

BIC CECBBGSF