Кметът на Община Перник Станислав Владимиров и екипът му се срещнаха с посланика на Кралство Швеция

Кметът на Община Перник Станислав Владимиров и екипът му се срещнаха с посланика на Кралство Швеция

 Кметът запозна н. пр. г-жа Катарина Рангнит с културния и икономически профил на града, като подчерта хилядолетната му история и перспективите за развитие. По време на срещата бяха очертани и темите, в които да се задълбочи двустранното сътрудничество – съвместни културни прояви и задълбочаване на икономическите връзки. Владимиров подчерта, че в Перник се развива важна шведска инвестиция като „Trelleborg“. Той добави, че скоро в града ще бъде направена още една голяма инвестиция с шведско участие на AQ „Електрик“. Той коментира, че привличането на такива инвеститори, които подхождат с отговорност към служителите си и околната среда е важно за екипът му.

След срещата посланикът посети Подземния минен музей и сподели, че това е забележителност, която всеки трябва да види. Заедно с кмета шведският дипломат посети и сградите на Минната дирекция и Двореца на културата.

По-късно посланик Катерина Рангнит и Станислав Владимиров посетиха завода на „Trelleborg“ в Перник. Управителят на предприятието Александър Колев и екипът му разказаха повече за предлагането на решения за специфичните нужди на своите клиенти. Колев обясни, че произвежданите от предприятието уплътнителни решения базирани на течен силикон намират приложение в редица индустрии като автомобилната, хранително-вкусовата и други, както и запозна гостите с подготвеното разширение на производствената база, което се очаква да удвои производствения капацитет на предприятието.

Изпълнителният директор на AQ „Електрик“ Емил Николов, която е част глобалната шведска компания AQ Group AB, Емил Николов, обясни, че предприятието ще развие нови мощности в Перник през идната година. Той добави, че амбицията му е капацитетът на завода в града да достигне до 300 души. Николов добави, че „Електрик“ е един от лидерите в проектирането и производството на електрически табла и сложни метални компоненти за индустриални клиенти, а производствените мощности към момента са разположени на площ от 25 000 кв.м.