Сагата с протестиращите двама турски работници, които застанаха на новострояща се сграда в Перник, завърши с щастлив край

Сагата с протестиращите двама турски работници, които застанаха на новострояща се сграда в Перник, завърши с щастлив край

 Двамата турски строителни работници, които се качиха на первазите на висока новострояща се сграда в центъра на Перник, протестирайки, че не са им изплатени полагащите им се заплати, слязоха невредими. На мъжете ще бъде направен медицински преглед.

До щастливия край, на тази напрегната ситуация, се стигна, след като преговорен екип, в който участваха кметът на Перник, областният управител, посланикът на Турция у нас, психолог и преводач проведе повече от час и половина разговори с протестиращите. На двамата работници бяха осигурени вода и храна. В крайна сметка, преговорите завършиха с успех и протестиращите работници слязоха от сградата.

Стана ясно, че инвеститор и строител на сградите, които се строят в близост до хипермаркет „Кауфланд“, в центъра на Перник, са български фирми. Посредник е турска фирма с представителство в Кюрджали. По рано през деня е бил проведен разговор с фирмата, която дължи възнаграждения на турските работници. От там поели ангажимент да изплатят още днес част от парите, а за останалите да се сключат договори за поетапно разплащане. Това не се хареса на протестиращите работници и те отказаха да слязат от сградата, което наложи разговорите с фирмата да продължат.

В крайна сметка двамата работници получиха извинение за закъснението на заплатите от страна на фирмата, която е била длъжна да ги разплати, информираха преговарящите в този конфликт, който имаше опасност да завърши неприятно.

По случая е започнало досъдебно производство, съобщи говорителят на полицията в Перник Венцислав Алексов.