Доц. Весел Кантарджиев, ВМА: Екземите се обострят през есента, водят до инфекции!

Доц. Весел Кантарджиев, ВМА: Екземите се обострят през есента, водят до инфекции!

Много от формите на екзема са хронични, влияят се от външните условия и често се обострят с настъпване на есента, коментира в интервю за БТА доц. Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по кожни и венерически болести на Военномедицинската академия (ВМА).

„Екземата е общо понятие, което включва различни видове дерматити с разнообразни причини за възникване, клиника и симптоми“, уточнява той.

Есента е свързана с променливи и често неблагоприятни за кожата климатични условия, които непременно се отразяват на състоянието. „Кожата най-вече се изсушава и загубва своята защитна функция спрямо различни алергени и дразнещи вещества в околната среда. Затова и най-често срещаните кожни болести в сезона са екземите“, обяснява дерматологът.

Наблюдават се обострен атопичен дерматит, алергична или иритативна контактна екзема, себореен дерматит и други.

Всички те са свързани със зачервяване, залющване и сърбеж по кожата, а оставени без активно лечение, могат да доведат до хронифициране или поява на усложнения като вторични инфекции. „Затова е важна профилактиката“, отбелязва доц. Кантарджиев.

Още в началото на сезона е необходимо ежедневно използване на хидратиращи и омазняващи кремове и лосиони, особено по зоните, които са изложени незащитени на външните условия, като лице и ръце. Най-добре е нанасянето да става поне веднъж дневно преди излизане и след къпане.

Съществуват и много други кожни болести, които са свързани с промяна в климатичните условия.

Някои от тях са често срещани, като розацея и периорален дерматит.

„В тези случаи грижата за кожата на лицето и използването на подходяща ежедневна козметика има голямо значение и би могла да предотврати ново обостряне“, посочва доц. Кантарджиев. Други заболявания са генетично обусловени, сравнително редки и по-трудни за повлияване, като поява на студова уртикария, акроцианоза, перниоза.

„За добрия вид на кожата е необходимо най-вече балансирано и разнообразно хранене, което може да достави необходимите количества витамини, минерали, аминокиселини и други важни за тялото вещества“, съветва специалистът. Препоръчително е в менюто да присъстват сезонни плодове и зеленчуци, месо, риба, млечни продукти, ядки. Съществуват също така готови мултивитаминни комплекси, често в съчетание с цинк и селен, специално подбрани за здравето на кожата, ноктите и косата. „Най-подходящият сезон за извършването на пилинги е есенно-зимният, като началото на процедурите е добре да бъде към късна есен“, посочва още доц. Весел Кантарджиев. По думите му, сезонът е подходящ и за премахване на образувания от кожата, защото е свързан с по-малко излагане на слънце в постоперативния период. Според него обаче сезонът не трябва да е условие за премахване на злокачествено образувание, тъй като ненавременната намеса може да бъде фатална