Читалището в Слаковци – на 90 години

Читалището в Слаковци – на 90 години

90 години от основаването си чества НЧ „Искра” в брезнишкото село Слаковци.
Основано е през 1932 г. от пристигналата две години по-рано учителка от София Мара Агопян. Съвместно с учителите Костадин Панчев, Страшимир Давидков от Ямбол и Тодор Коцев от Горна Оряховица поставят началото на културно – просветната дейност на читалището, припомнят от Държавен архив- Перник.
Постепенно членовете му нарастват от 20-25 души до 100-150 души през различните периоди на развитието. Подготвя се пиесата „Хъшове“, която се представя в околните селища и със събраните пари се закупуват книги за библиотеката. Организира се певчески хор, танцов състав и се сформира женско дружество под ръководството на Кацарева. През периода 1946-1947 г. към читалището се създава музейна сбирка с етнографска част, ръчна работа и рисуване, литературен, исторически и географски кът. Манекените в граовския кът са изработени от местния художник Атанас Методиев Иванчев.
От средата на 70-те години на ХХ век читалищната дейност се пренася в новата сграда на центъра на селото. Продължава популяризирането на традициите в областта на местната самодейност, свързана с пресъздаване на обичаите Поклади, Седянка, Видов ден, Бъдни вечер, Бриченица и др. Съхранената връзка с миналото е в основата на автентичността на запазените обичаи и обреди. В годините самодейците печелят множество медали на граовски събори, общински, окръжни и национални прегледи за народно творчество.
От 1976 г. до днес секретар на читалището е Светла Пантелеева.