Празник на бозата в Радомир утре

Празник на бозата в Радомир утре


Иван Звездев ще готви радомирска кавърма на Празника на бозата в Радомир тази събота- 8-ми октомври. „С боза, гозба и песен“ е мотото на празника тази година, който ще започне в 11 часа с приготвянето на хляб и боза по традиционна радомирска рецепта в „Стойовата къща”. Посетителите ще могат да видят там старинните съдове и предмети, свързани с бозаджийския занаят, да се запознаят с някогашната технология на производство и да научат любопитни факти, свързани с производството на бозата.
Малко по-късно, в 11, 20 часа, на Стария пазар ще има възстановка на пазарен ден и на сладкарницата на Али Сербез. Албанецът Али Сербез се смята, че е родоначалник на производството и търговията с боза в града.
От 12 часа на площад „Свобода” ще започне традиционното състезание по надпиване с боза. Подготвена е и празнична програма с участието на самодейни състави от Радомир и гост- изпълнителите Ива и Велислава Костадинови.
В началото на миналия век Радомир е бил център на бозаджийството, а славата на радомирската боза се е носела из цялата страна. Най-старите майстори правели бозата от просено брашно. Произвеждали я също от ръж или пшеница, както и смесена – от просо и ръж.