Инж. Чавдар Стойнев: Избрахме природния газ за частично заместване на въглищата, но сме притеснени от високите цени

Инж. Чавдар Стойнев: Избрахме природния газ за частично заместване на въглищата, но сме притеснени от високите цени

Въпреки новината за намалението на цената на природния газ от месец октомври, бизнесът все още изпитва големи затруднения. Това се дължи на факта, че цената от 250лв за MWh е далеч над стойностите от миналата година, когато синьото гориво, продавано от „Булгаргаз“, беше около 30 лв за MWh.

Общоизвестен факт е, че едни от най-големите консуматори на природен газ са топлофикационните дружества, за чиито централи това е основното гориво за производство на топлинна и електрическа енергия. Има производители на енергия, които са инвестирали милиони в преминаване от въглища към природен газ в опит за достигане до целите на ЕС за подобряване на въздействието върху околната среда чрез намаляване на карбоновите емисии от производството. „Топлофикация Перник“ е пример за предприятие, което работи по завършването на инвестиция за милиони за частична замяна на въглищата с природен газ.

„Доказано е, че изпусканите въглеродни емисии при производството на енергия от природен газ са с 30% по-малко в сравнение с отделяните при производството от въглища. Преди години, когато взехме решението за частично преминаване на природен газ, цените му бяха значително по-ниски от цените на въглищата. Реално подобряването на въздействието върху околната среда и ниската цена на природния газ бяха основните фактори, за да  изберем този път на декарбонизация на производството в „Топлофикация Перни“, поясни изпълнителният директор на дружеството инж. Чавдар Стойнев.

Преди 3 години, когато Топлофикация Перник взима решение за инвестиция в съоръжения, произвеждащи енергия от природен газ, кубичен метър от синьото гориво се е търгувал на цени между 30 и 40 лева. Докато през този септември цената му счупи рекорд, достигайки 353 лева.

„Не сме си и представяли, че е възможен подобен сценарий с цените на синьото гориво, но никой не беше си помислял, че в модерни времена може да се появи пандемия, която да подчини целия свят, така че няма как да сме подготвени за всякакъв вид събития“, каза инж. Чавдар Стойнев.

Директорът на едно от важните за страната и региона въглищни топлофикационни дружества сподели безпокойството си по повод високите цени на синьото гориво. Според него, на този етап от дружеството не планират да стопират инвестициите в частично заместване на въглищата с природен газ. Напротив, до няколко месеца първите 3 когенератора ще влязат в експлоатация, а по план съвсем скоро ще започне инсталирането на още 2. Вече е отредена площадката за тях.

„Надявам се, че ще се справим, въпреки факта, че пазарът върви срещу нас! С целеустременост и упоритост ще трансформираме „Топлофикация Перник“ и ще превърнем дружеството в еталон за екологично производство на енергия!“ , подчерта  инж. Чавдар Стойнев.