ДБ с отворено писмо до министъра на културата в защита на Минната дирекция

ДБ с отворено писмо до министъра на културата в защита на Минната дирекция

Във връзка със съдбата на Минната дирекция, отворено писмо до министъра на културата проф.Велислав Минеков от името на местните организации на партиите в Перник от коалиция

Демократична България – обединени, изпратиха председателят на ДСБ Перник Георги Недев и Владимир Русев – член на ИС – МО Перник на ПП Движение Да, България!

В него се казва:

„Многоуважаеми професор Минеков,

Обръщамe се към Вас във връзка с изключително болезнен за пернишката общественост въпрос. Става дума за архитектурния паметник – Минна дирекция, както е известна сред перничани настоящата административна сграда на Топлофикация Перник. В близкото минало сградата, като част от активите на тогавашната държавна фирма, бе харизана на настоящия й собственик, чрез приватизационна сделка.

Няма да навлизаме в подробности по тогавашната сделка, гледайки с оптимизъм към бъдещето на това архитектурно бижу в центъра на Перник, което е символ за всеки един от жителите на цяло Пернишко. Ще кажем само, че през годините по фасадата на сградата частично бе подменена дограма в противоречие с практиките за запазване облика на културните паметници, а днес е рекламна площ на търговска фирма.

В цяло Пернишко няма фамилия, чието минало по един или друг начин да не е свързано с историята на Мината. Към настоящия момент сградата не е достъпна за обикновени посетители.

През седмицата в публичното пространство излезе информация за предстояща публична продан на дирекцията. В тази връзка открито Ви призоваваме за активно търсене на решение, в резултат на което сградата да отвори врати за перничани и гостите на града. В настоящия момент и Градската художествена галерия и Регионалния исторически музей не заемат достатъчно представителни площи и не представят подобаващо историческото и културното наследство на миньорския град.

Вярваме, че с професионалния си опит и отношението Ви на творец, именно Вие ще оставите исторически спомен от превръщането на тази сграда в действащо културно средище, което едновременно с това да пази спомена за ролята на Мини Перник в развитието на България като модерна Европейска държава.“