Община Перник, заедно с областната администрация, започва сериозна борба за спасяването на сградата на Минната дирекция от продажба!

Община Перник, заедно с областната администрация, започва сериозна борба за спасяването на сградата на Минната дирекция от продажба!

Новината, че една емблематична за Перник и перничани сграда, каквато е Минната дирекция, която е свързана с историята на нашия град, е обявена за публична продан от НАП, буквално взриви обществеността на града. Това заяви днес на брифинг с журналисти кметът на община Перник Станислав Владимиров. На брифинга присъстваха областният управител на Перник Людмил Веселинов и заместник-кметът Стефан Кръстев.

„Няма как да допуснем толкова значима за нашия град и неговата история сграда да бъде продадена на публична продан. Получих стотици обаждания от перничани с въпроса- каква ще бъде Вашата реакция, какви стъпки можете да предприемете. Затова реакцията от моя страна като кмет беше моментална. Ние сме амбицирани, заедно с областна администрация- моят екип и аз като кмет, да предприемем всички стъпки, така че тази сграда да стане или държавна, или общинска. Пътят наистина ще е труден. Аз вече проведох разговор, но ми предстои среща с директора на Националната агенция по приходите, на която ще поканя да присъства и областният управител. Целта е да се запознаем с целия казус. Все още картината не е ясна, има заплетен юридически казус, свързан с фирми, които са били собственици на тази сграда. Затова искаме да се запознаем с проблема в детайли, за да  видим какви ще бъдат нашите стъпки“, поясни кметът на Перник.

Той подчерта, че реакцията на перничани е голяма и по тяхно предложение Община Перник ще инициира подписка, която стартира от днес, в подкрепа на идеята сградата на Минната дирекция да стане или държавна, или общинска собственост. Владимиров уточни, че след като сградата стане държавна, има механизми, по които тя  да бъде прехвърлена на Общината за стопанисване. Той подчерта, че разчита на подкрепа от държавата, защото това не е регионален, а национален казус.

„ Ще внесем докладна на тържествената сесия на 19 октомври, в която ще поискаме разрешение от Общинския съвет да ни предостави по-големи възможности за предприемане на бързи действия, включително и със стъпки към държавата. Или пък да изтеглим нисколихвен кредит, с който Община Перник да участва на този търг, ако не срещнем разбиране от страна на държавата. Аз се надявам да има реакция от страна на Министерски съвет и всички структури надолу в държавната администрация, защото това може да бъде по-лесния път. Другият ще бъде много по -труден и ще се наложи да се въвлечем в редица заплетени юридически казуси“, допълни Станислав Владимиров.

Областният управител заяви, че е силно смутен от това, което се случва и поздрави кмета на Перник за светкавичната му реакция. „Тази сграда е уникален паметник, за съжаление все още само с местно значение. Той много бързо може да се превърне в паметник от национално значение, което не облекчава кой знае колко процедурата, но все пак опазва сградата като паметник с архитектурна стойност. Аз гарантирам, че което зависи от мен като областен управител ще го направя, за да спасим тази безценна сграда. Тази сграда е едно съкровище в неокласически стил, с много важни елементи, които трудно биха могли да се реставрират. Мисля, че Община Перник реагира навреме и с общи усилия можем да спасим тази сграда“, подчерта Людмил Веселинов.