Намаляват болните от заразни болести и COVID-19 в пернишко, твърдят от РЗИ

Намаляват болните от заразни болести и COVID-19 в пернишко, твърдят от РЗИ

Лек спад на заболелите от грип и остри респираторни заболявания се наблюдава в област Перник през изминалата седмица, информират от Регионалната здравна инспекция. През седмицата са регистрирани 39 болни, а заболеваемостта за този период е била 32,45 %оо, при средна за страната 30,95 %оо към 25.09.2022 г.

Добрата новина е, че през седмицата са намалели и болните от заразни заболявания. Констатирани са 69 заболели, при 80 за предходната  седмица.

Другата добра новина е, че има спад и при болните от коронавирус. Регистрираните заразени през миналата седмица са 64, при 74 за предходната. Заболелите са от всички общини на област Перник. Направени са 18 антигенни теста за COVID-19.

Над два пъти са се увеличили заболелите от варицела в региона през миналата седмица. Установени са 5-ма болни, при 2-ма за предходната седмица. Заболелите са деца на 3 и 4 г., които се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнат е колективът на ДГ №11 „Знаме на мира“ – Перник.  От РЗИ уверяват, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 104 проверки. От тях 26 са свързани със забраната за тютюнопушене. 16 от проверките са във връзка със спазването на противоепидемичните мерки. 2 касаят изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели.

 През отминалата седмица, при извършените проверки, здравните инспектори са издали 3 предписания за отстраняване на констатирани нарушения.

И през миналата седмица  здравната инспекция продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в областта. Взети са 111 проби от питейни водоизточници в различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9.