Гласувайте на 2 октомври за бъдещето на България!

Гласувайте на 2 октомври за бъдещето на България!

Силвия Иванова, водач на листата на „Изправи се България“,  пред Днес и утре

Адвокат Силвия Иванова е водача ни на листата за Перник. 14 са юристите, водачи на листи на ПП „Изправи се България“ в страната, защото в парламента се коват закони. Време е вместо гастрольори, да върнем професионализма в Народното събрание и  да дадем път на хората с кауза.“ Така лидерът на партията – Мая Манолова представи водача на листата за област Перник – адвокат Силвия Иванова.

– Госпожо Иванова, какво Ви мотивира да станете водач на листата на „Изправи се България“ за 14 МИР Перник?

– Приех поканата на г-жа Манолова, защото като адвокат в целия си съзнателен живот съм защитавала правата на хората, каквато е и една от основните каузи на нашата   партия. За мен да съм водач на листа и кандидат за народен представител е не само чест, но най-вече огромна отговорност пред моите съграждани. Сред основните цели на нашата предизборна програма е борбата с бедността, безправието, извоюването на справедливи доходи за работещите и преизчисление на всички пенсии на база осигурителен доход от 2021г. Убедена съм, че Мая Манолова е политика, който има амбицията и смелостта да доведе борбата срещу корупцията докрай  и да положи усилия всички ние, които живеем в България, да имаме по-добър стандарт на живот.

Участвам в предстоящите парламентарни избори, като израз на желанието ми да помогна на нашата област в решаването на множеството важни проблеми, които има. Като адвокат познавам отлично както правните закони, така и проблемите в региона. Омръзна ми да гледам как се приемат закони, които не кореспондират с действителността и се налага да бъдат актуализирани. Това означава, че тези, които ги изработват или нямат представа от действителността или са напълно неподготвени.

 Аз искам да помогна в нашата страна да се случи всичко онова, което всеки българин иска – да има работа в мястото, където живее и съответно достойно заплащане за труда си; качествено и достъпно здравеопазване без доплащане за каквото и да е; навременно  и безпристрастно правосъдие за всеки гражданин на страната; финансова подкрепа от държавата както за хората с ниски доходи, та и за всички сектори от обществения живот и възстановяването на българската икономика. Време е държавните и  общинските институции да работят в услуга на гражданите и юридическите лица, както е в цяла Европа, а не да злоупотребяват със служебното си положение и да създават изкуствени пречки при решаването на проблемите. Ще отдам необходимите знания, професионални умения, време, енергия и идеи за по-доброто бъдеще на нашата област и на България.

Ако моите съграждани ми гласуват доверие и бъда избрана за народен представител, ще положа усилия да оправдая доверието им, така че, когато се срещнем в Перник или в друг град от нашата област, да имам самочувствието да ги погледна в очите.

 -Как, според Вас, ще помогнете като депутат, за развитието на региона, кои са най-важните проблеми за областта.

-Професията ми на адвокат през годините ме е срещнала с много и различни хора от всички общини на територията на област Перник, с които сме решавали проблемите им, свързани с местната власт на съответната територия и с различни държавни и общински институции. Убедена съм, че това е опит, който ще ми бъде много полезен. Всяка една от шестте общини  от област Перник има своите проблеми, за които аз съм информирана и ще съдействам с каквото мога да бъдат разрешени. Най-тежкият проблем, който не е от вчера, за общините Радомир, Трън и Ковачевци това е водоснабдяването, а във всички общини амортизираната водопроводна мрежа е причина за огромните загуби на питейна вода. За жалост общините не разполагат с такива огромни средства, за да ги подменят. Бедата е, че финансовото състояние на „В и К“ също е тежко. Общините Трън и Земен страдат много от липсата на инвеститори и безработицата, което е една от причините за обезлюдяването им. Всички общини в региона се сблъскват с проблеми, свързани с инфраструктурата, лошата пътна мрежа, некачествено транспортно обслужване.

– Ще отстоявате ли позицията си като народен представител, ако тя се разминава с тази на ръководството на партията, която представлявате?

-Аз съм член на ръководния орган на ПП „Изправи се България“ – Националната оперативна комисия /НОК/. В партията ни всички сме съмишленици. Досега не сме имали разминавания по основни и значими за страната ни въпроси. Ако, евентуално, възникнат разминавания по определени въпроси и съм убедена, че защитавам справедлива кауза, ще аргументирам своята позиция и ще я отстоявам както в НОК, така и в Народното събрание.

–  Кои са, според Вас, най-важните ценности, които трябва да защитава народният представител?

– Моите убеждения са, че народният представител трябва да защитава общочовешките ценности, които са заложени и в Конституцията на РБ – свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост. Върховен принцип на народния представител трябва да са правата на личността, нейното достойнство и сигурност, а неотменим негов  дълг е да пази националното и държавното единство и интересите на България. Не бих направила компромис, който да бъде в ущърб на областта, чийто народен представител съм или на страната и никой не е в състояние да ме задължи да го направя.

-Опонентите Ви на тези избори алармираха, че Планът за възстановяване и устойчивост няма да помогне ефективно на пернишкия регион, как бихте помогнали на перничани?

– Да, това е един много важен въпрос, особено за Перник. Бързам да информирам моите съграждани, че в срока на проведеното обществено обсъждане ние, от Гражданска платформа „Изправи се  БГ”, депозирахме своето възражение пред Министерството на енергетиката. Не смятам да коментирам подробностите в становището, което сме изпратили. Важно е да се знае, че в него сме поискали „промяна в ангажимента на държавата ни, залегнал в компонента „Нисковъглеродна икономика“ на Плана за възстановяване и устойчивост на България (ПВУ), одобрен месец май 2022 г., в частта„ Реформа 10: Декарбонизация на енергийния сектор“ за намаляването на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40%, вземайки изходните нива от 2019 г., където целта за намаляване на емисиите трябва да бъде постигната през 2025 г. (измерено и потвърдено с данните за 2026 г.). Те трябва да бъдат транспонирани съответно в публикуваните за обществено обсъждане Териториални планове за справедлив преход на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил. В становището ни предлагаме конкретна промяна в този смисъл като бъде удължен този срок не до 2025г., а до 2030г. Предложеният от нас текст е:“ На първа страница и на следващите, където е изписан текста: „за намаляването на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40% вземайки изходните нива от 2019 г., където целта за намаляване на емисиите трябва да бъде постигната през 2025 г. (измерено и потвърдено с данните за 2026 г.)“  ДА СЕ ПРОМЕНИ на: „за намаляването на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40%, вземайки изходните нива от 2019 г., където целта за намаляване на емисиите трябва да бъде постигната през 2029 г. (измерено и потвърдено с данните за 2030 г.)“. Имаме информация, че  МЕ ще вземе предвид нашите предложения и ще актуализира Плана за възстановяване, така че той наистина да помогне на трите области в страната, в които е и пернишката, да преодолеят многото проблеми, пред които ще бъдат изправени, изпълнявайки европейските изисквания.

-Как си представяте комуникацията с избирателите от региона, ако бъдете избрана за депутат, за да имате обратна връзка с тях?

– С обичайните форми за контакти – ежемесечни приемни на място, по предварително обявен график във всяка община; по e-mail ; по телефон, както и естествено чрез социалните мрежи. Наред с това, според мен, са важни и срещите с кметските екипи в общините, за да мога да съм им максимално полезна и да разчитат на моята подкрепа при решаването на важните проблеми, изискващи държавна подкрепа или актуализация на нормативната база.

– Какъв апел бихте отправили към жителите от областта, преди парламентарните избори?

-Аз живея и работя в нашата област. Имам професия, в която съм изградила авторитет и доверие и това не смятам да се промени, ако бъда избрана за народен представител, пък и след това. Всички сме свидетели на тревожните събития, които стават в света. Сега, повече от когато и да било е нужно да имаме редовно правителство и Народно събрание, които да защитават националните интереси на България и да не допуснат тя да бъде въвлечена във военен конфликт. На страната ни са нужни честни, почтени и родолюбиви политици и депутати. Затова всеки от нас на 2 октомври трябва да гласува с мисълта, че страната ни има нужда от мир, разбирателство със съседните държави, от отстояване на единството и целостта на страната. Нужни са ни отговорни политици, които да мислят за държавата и за народа си, а не за личните си интереси. Приемайки да продаде гласа си за 50-100-150 лева, никой от нас няма да реши проблемите си, но ще остави съдбата на страната в ръцете на хора, които са доказали, че нямат скрупули. На хора, които не милеят за Родината и народа си, а са готови да слугуват на чужди интереси в ущърб на страната и всички нас. Затова апелирам- гласувайте на 2 октомври с мисълта, че давате гласа си за бъдещето на България.