Пернишка област готова за вота в неделя

Пернишка област готова за вота в неделя

Областният управител Людмил Веселинов проведе заключителна работна среща с организационно-техническите екипи на общините от област Перник, преди провеждането на изборите за Народни представители на 2.10.2022 г. На срещата присъстваха секретарите на общините в област Перник, както и ръководителите на териториалните звена, имащи отношение към организацията на дейностите за парламентарния вот.

Заместник областният управител и ръководител на организационно-техническия екип на Областна Администрация Перник – Илинка Никифорова запозна участниците с готовността на администрацията за разпределяне и транспортиране на машините за гласуване и бюлетините, които ще бъдат раздадени в съботния ден по утвърден график на шестте общини в региона. Бе разяснен и плана за приемането на изборните протоколи в нощта след вота. Цялата процедура по транспортиране на машините е съгласувана между РИК-Перник, ОДМВР-Перник и Сиела Норма, за да се гарантира запазване честността на вота.

На срещата бяха обсъдени и други въпроси от оперативен порядък, свързани с боравенето с изборните книжа и материали от страна на секционните избирателни комисии, както и отчитане на изборния ден – откриване, активност по часове и закриване на изборния ден.

Председателят на РИК – Перник Анастасия Соколова сподели, че комисията работи оперативно и към момента са изпълнение всички указания от хронограмата на ЦИК. Изчислителният пункт на Информационно обслужване ще работи с допълнителни оператори, което ще гарантира по-бързата обработка на протоколите и отчитане на изборните резултати. Секретарите на общините гарантираха, че са изпълнили всички изисквания и към момента няма сериозни проблеми и нарушения. Подсигурено е и защитно облекло на секционните комисии, които ще обслужват карантинирани избиратели. В деня на изборите ще има допълнителни екипи на ОДМВР-Перник, РДПБЗН, Спешна помощ, както и дежурен екип на РЗИ и Електрохолд- Запад.