Булсатком си има нов собственик

Булсатком си има нов собственик

Спас Русев е новия собственик на най-големия доставчик на телевизия в България Bulsatcom, съобщи вестник „Капитал“.

Сделката беше дългоочаквана за новия собственик, тъй като се проточи повече от година след като основателят и акционер на компанията Пламен Генчев я оспори в опит да си върне контрола над компанията. До този момент той беше миноритарен акционер с около 20%.

Оспорването на Гечев е основано на довода, че кредиторите са пренебрегнали неговата опция да бъде предпочитан купувач и се опита да спре сделката с арбитражно дело в Лондон и поиска обявяване на несъстоятелност в София. Този ход обаче отлага, но не блокира продажбата на компанията. 

От доста време Bulsatcom изпитва трудности с изплащането на дълговете, а кредиторите поеха контрола над компанията и започнаха финансово оздравяване.

Инвеститори в британското Bulsatcom UK Holdco, което е шапка на едноличния собственик на оператора Bulsatcom Investment Limited, са фондовете BlackRock и Blantyre Capital, Българската банка за развитие (ББР), Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР), Пламен Генчев и още един фонд – Integral.

Това не е първата инвестиция на Спас Русев в телеком компания. Той е основател на „Телелинк“, беше акционер в албанския телеком ONE, както и в БТК. Той излезе от надзорния съвет на Vivacom на 26 август тази година.

Според източници на „Капитал“ на финалната права до последно е имало още един кандидат – чешката инвестиционна група PPF, като офертата ѝ е била близка по стойност. Участието на собственика на „Йеттел България“ и bTV беше логично, тъй като мобилният оператор е единствения от трите големи телекома, който не предлага телевизия./Marica.bg