Работещите в РЗИ-Перник протестираха срещу ниските заплати

Работещите в РЗИ-Перник протестираха срещу ниските заплати

В понеделник, в обедната почивка, служители на Регионалната здравна инспекция се включиха в националния протест на регионалните инспекции в страната в подкрепа на исканията за увеличаване на заплатите им. Със стикери на реверите с надпис „Стачка“ служителите

Настояванията на здравните инспектори са да  им бъдат повишени заплатите им със задна дата. Ниското заплащане на фона на отговорностите, които имат, са причина здравните инспектори да поискат категорично повишаване на трудовите им възнаграждения. Здравните служители припомнят огромният риск, който поеха, наред с останалите медици, по време на ковид кампаниите, работейки на първа линия. Според ръководството на РЗИ, заплатите не са вдигани може би от 2-3 години. Отговорностите на служителите на РЗИ не са свързани само с борбата с коронавируса. Служителите на здравните инспекции реализират държавната здравна политика във всяка област в страната. Заслуга на здравните инспектори от РЗИ е превенцията и контрола на общественото здраве, напомниха работещи в РЗИ-Перник. Те настояват увеличението на основните възнаграждения на работещите  в РЗИ да станат до 25 октомври. Наред с това, те настояват и за заличаване на съществуващите различия при заплащането на служители в здравните инспекции, които заемат еднакви длъжности.

Протестът на работещите в РЗИ се подкрепя от синдикалните структури на национално представените синдикати. Ще припомним, че преди десетина дни в нарочно писмо до здравния министър, Медицинска федерация „Подкрепа” даде 7-дневен срок, в който да бъде информирана за конкретните действия на Министерство на здравеопазването, които са предприети или ще бъдат предприети (както и в какви срокове) за реализиране на увеличение на основните месечни възнаграждения на заетите в Регионалните здравни инспекции в страната.