Медицинските сестри в Спешно отделение на МБАЛ“Р. Ангелова“ в Перник“ напускат, в знак на протест!

Медицинските сестри в Спешно отделение на МБАЛ“Р. Ангелова“ в Перник“ напускат, в знак на протест!

Шестима заразени с коронавирус се лекуват в момента в МБАЛ“Р. Ангелова“ в Перник. Лечението им преминава без сериозни проблеми, поради което не се е наложило пациент да бъде преведен в Интензивно отделение. Добрата новина е, че няма деца с ковид в Детско отделение. Това информира директорът на болницата д-р Анатоли Митов.

На въпроса, какво е състоянието на битата медицинска сестра от Спешно отделение, д-р Митов поясни, че вече е изписана от Нервно отделение и си е у дома, в болничен отпуск, докато се възстанови от стреса.

 „В знак на протест, затова че са подложени на малтретиране, останалите сестри от Спешно отделение, в понеделник, си подадоха колективно молби за напускане. Те не желаят да работят на страх и да обслужват пияни пациенти, които въпреки че нямат здравни осигуровки, са обслужвани, а за благодарност те малтретират медиците, които се грижат за тях. Напълно разбирам нашите сестри, но не мога да си представя коя медицинска сестра би се съгласила да дойде на работа в Спешното, при това положение. Докато не бъдат предприети крути мерки срещу нападенията над медици в спешните отделения и центрове, ще има сериозен отлив на медици от тях. Така ще страдат хората, които уважават труда им и имат нужда от тяхната помощ. Дори да сложим охрана пред спешния кабинет, защото охранителят не може да бъде в кабинета, пак има възможност някой пиян да пребие сестра или лекар в Спешното, докато му се оказва помощ. Ако така продължават нещата, няма да има медици, които да работят в Спешното отделение и хората, които имат нужда от спешна помощ, трябва да ходят в „Пирогов“. Проблемът с недостига на медици в нашата болница става с всеки изминал ден все по-сериозен. В момента в МБАЛ“Р. Ангелова“ повече от половината лекари и медицински сестри са в пенсионна възраст. От около 250 човека, работещи в болницата, близо 200 са в пенсионна възраст.  Ако не са те, няма да можем да обслужваме жителите на региона“, заяви д-р Митов.