Сега на България повече от когато и да било е нужно стабилно правителство!

Сега на България повече от когато и да било е нужно стабилно правителство!

Лидерът на „Изправи се България“ Мая Манолова, пред Днес и утре

-Госпожо Манолова, според някои политици, резултатът на предстоящите избори е ясен, а избирателната активност ще е слаба. Какво е Вашето мнение за тези избори?

-Тези избори са изключително важни за страната. Залогът на предстоящите избори е много голям- дали ще успеем да спрем партиите, които ни тласкат към война. Сега повече от когато и да било на България е нужно стабилно редовно правителство. За нас е изключително важно да има преговори за мир, а не призиви за война докрай. Войната е разрушение, опустошение, бедност и мизерия. Ние от „Изправи се България“ стоим категорично зад мира като висша ценност. Време е водещите фигури в политическия елит да не служат и да не правят дребни услуги на чужди посолства, а да работят за българския национален интерес.

-С оглед тежката криза, която притиска не само България и драстичното увеличение на цените на горивата и тока, имате ли план за излизане на страната от кризата?

-Нашият спасителен план, с който ще преведем българите през тежката есен и зима, включва пет точки. Първата от тях е бензинът и дизелът да бъдат на ниво до 2.50 лв. за литър. Това е нормалната цена и всичко останало е спекула. Кампанията, която инициирахме- „Не плащай“, е за битовите сметки. С нея призоваваме и повеждаме гражданите към неподчинение и натиск над институциите, докато монополистите не орежат своите огромни печалби трупани на гърба на обеднелия българин. Не е възможно да се плащат тези битови сметки- с 60% по-скъпо парно, 60% по-скъпа вода, пет пъти по-скъп природен газ, скъпи дърва за огрев, скъпи пелети. Нашата кампания „Не плащай“ успя да направи така, че бе намален ДДС на парното и топлата вода от 20% на 9% и топлофикационните дружества спазиха закона. От 2 октомври внасяме в Парламента нашия закон за извънредната енергийна ситуация. С него отлагаме плащането на битовите сметки, докато не бъдат предприети законодателни стъпки от страна на държавата да поеме цялото увеличение на битовите сметки на българските домакинства. Енергийно беден за нас е всеки българин, чийто сметки за енергия са по-високи от 10% от неговите доходи, а това са около 70% от населението в страната. Всички тези хора трябва да получат компенсации от държавата. Повишаването на доходите е също наша важна кауза. Според нас минималната работна заплата трябва да стане 1260 лв., на колкото възлиза издръжката за живот. Призовавам пенсионерите да си погледнат разпорежданията от НОИ, за да видят третата поредна лъжа на четворната коалиция- в лицето на Продължаваме промяната, БСП, ИТН и Демократична България. Те обещаха и се похвалиха с преизчисление на пенсиите, но всъщност малко повече пари ще получат само една трета от пенсионерите, които ще получат средно увеличаване на пенсиите от 8.6%.  За жалост, най-уязвимите – хората с увреждания, няма да получат и стотинка повече, а инфлацията продължава да лети нагоре. Така че, който и да е предложил това увеличение от предходното правителство, то е подигравка към възрастните хора в България.

– Имате ли някаква рецепта за излизане на България от тежката криза?

– Предходното правителство на страната даде възможност на кръг от приближени фирми да натрупа милиарди на гърба на обеднелия българин. Става дума за газовите сделки с посредници; за продажбата на ток, от която някои търговци изкараха милиони; за сделките с оръжия. На фона на тези далавери, от които шепа фирми станаха милионери, наистина има остра нужда от справедливост. Има нужда от нова Комисия по ревизията, която да извади всички тези далавери и цялата истина затова, как в условията на криза едни се обогатиха с милиони, докато други едва свързват двата края. Така че, нужни са реформи и спиране на кражбите, но не само на думи, а с реални и конкретни действия. Ние сме готови с план за работата на следващата Комисия по ревизията, която да извади цялата истина и за 12-те години управление на ГЕРБ, и за схемите и далаверите на четворната коалиция, която вместо да разруши и пресече моделът на Борисов го надгради. На това трябва най-после да се сложи край. Нужна е реформа в прокуратурата и в съдебната система. Бутафорията как ще правят паралелна прокуратура в КПКОМПИ, наистина е много недостойна лъжа. Имаме нужда от истинска съдебна реформа, с работеща прокуратура, с ограничаване на правомощията на главния прокурор, със смяна на главния прокурор, с нов Висш съдебен съвет и с промени в основните закони, които да гарантират бързо, качествено и еднакво за всички граждани в България правосъдие.

– Вашите опоненти на тези избори алармираха, че Планът за възстановяване и развитие няма да помогне ефективно на пернишкия регион, как бихте помогнали на перничани?

–  Да, това е много несправедливо. Ние положихме усилия, в частта, която касае Перник, в срока на общественото обсъждане, да депозираме възражение, което се прие в министерството и се обсъжда. Аз много се надявам, че така наречената  Зелена сделка ще бъде преосмислена. На фона на тежките кризи в енергетиката да говорим за затваряне на въгледобива и на въглищните централи до 2028 година е абсолютно неадекватно. В момент, в който Германия отваря своите мини и въглищни централи, ние да затваряме нашите е необяснимо. Хайде стига чуждопоклонничество и предателство към националните ни интереси.  Така си затворихме четирите блока на АЕЦ “Козлодуй“,  така се отказахме от атомната централа в Белене. Дошло е време за смели и последователни държавници, които да поставят интересите на българските домакинства и на българските фирми пред слугинажа на европейските чиновници, които наистина се провалиха. Провалиха се в организацията на енергийния пазар, допуснаха токът да стане спекулативно 20 пъти по-скъп от себестойността си, допуснаха природният газ да се продава на борси, на които надценките се огромни. За толкова години европейските държави пропуснаха да реализират истинска диверсификация, която да осигури независимост в енергийните доставки на стария континент.

-Как виждате бъдещата коалиция в управлението на страната?

– Надяваме се, че на тези избори българските граждани ще направят полезен избор. Полезен не за партийните лидери на големите партии, които за пореден път се провалиха. Като че ли позабравихме 12-те години диктаторски режим на Борисов, заради некомпетентното и корумпирано управление на четворната коалиция. Всъщност, това е най-големия грях на четворната коалиция, освен, че ни завеща скъп бензин, дизел и ток, 60% по- скъпи парно и вода, тя направи така, че Борисов да има надежда, че ще се върне на власт на бял кон. Това е непростимо. Хората, които протестираха на площадите, очакваха друго. Очаквам българските граждани да не дадат втори шанс или трети и четвърти на провалилите се големи партии, а ще гласуват за тези, които са доказали, че се борят за тях и защитават техните интереси. Ние от „Изправи се България“ сме точно такава партия от бойци. Заедно с майките от „Системата ни убива“, едни смели жени, които доказаха, че могат да се борят години за една кауза- на  площада, в студ и пек да защитават уязвимите, ние сме доказали, че стоим зад решаването на проблемите на уязвимите социални групи. Затова очакваме вотът за нас и за партии като нас, да бъде преобладаващ на  предстоящите избори. Ние имаме една основна линия, която искаме да зачеркнем- това е линията на бедност. Не трябва да има в страната човек, който да живее, да съществува, под линията на бедност. Гаврата на четворната коалиция с поредното изчисление на пенсиите е за хората с увреждания. Социалните пенсии за инвалидност и за старост остават не пипнати и със стотинка. Не знам дали някой си задава въпроса- как могат да оцелеят в сегашната ситуация хора с по 240 лв. пенсия. Това наистина е геноцид.