Днес пернишкото село Люлин е домакин на феста „Люлин пее и танцува 2022“

Днес пернишкото село Люлин е домакин на феста „Люлин пее и танцува 2022“

Над триста певци, инструменталисти, танцьори, хумористи и разказвачи от четири области се изявятват днес в първото издание на Регионалния фолклорен събор „Люлин пее и танцува“ – село Люлин, 2022.

Творческото събитие запо„чна в 10 часа сутринта на открита сцена пред Народно читалище „Христо Ботев-1961 г“, в селото.

Главната цел на празника е да се поддържат фолклорните традиции и е адресиран до най-широката аудитория – в две категории – професионална и любителска, в шест възрастови групи от 6 до 106 години.

Фолклорната изява е с конкурсен характер.

Съборът се организира от Народно читалище „Христо Ботев-1961 г.“, а реализацията му се осъществява с подкрепата на Община Перник.

Участниците в програмата са от областите Перник, София град, София област и Кюстендил, и са представители на културни домове, народни читалища, училища и частни формации.

Изпълнителите в Регионалния фолклорен събор се оценяват от жури с председател Милчо Георгиев – етнохореолог и фолклорист, член на Сдружение „Локално наследство“ и членове Цветана Манова – етнолог и почетен гражданин на град Перник, член на

Сдружение „Локално наследство“, Мартин Борисов – етномузиколог, член на Сдружение „Локално наследство“ и „Българска музикална асоциация“