Диалогът между бизнеса и държавата в момента е прекъснат и това трябва да се промени, според КРИБ-Перник

Диалогът между бизнеса и държавата в момента е прекъснат и това трябва да се промени, според КРИБ-Перник

„Тази среща не е част от предизборната кампания на ГЕРБ в региона. Дойдохме да се срещнем с членове на КРИБ-Перник като колеги и като част от екип, който има голяма вероятност да участва в бъдещото управление на страната след изборите. Затова искаме да чуем проблемите на бизнеса в региона, за да можем да положим усилия, като част от управлението на страната, да ги решим. Въпреки че, честно казано, ние сме запознати с основните проблеми на бизнеса в региона, аз ще се постарая да отговоря на поставените въпроси, които ще намерят място в нашата управленска стратегия, за да ги решим. Мисля, че ние доказахме, че можем да се справяме в критични ситуации. Знам, че напоследък администрацията е много пасивна и не работи за бизнеса. Ние искаме да възстановим добрите отношения между изпълнителната власт и бизнеса, и гражданите, за да се работи в тяхна полза. Това е залегнало и в управленската ни програма. В нея сме заложили да реализираме конкретни идеи, за да постигнем това, ако хората ни гласуват доверие на предстоящите избори. Затова очаквам на тази среща да ни дадете конкретни предложения“. С тези думи на водача на листата на ГЕРБ-СДС в пернишко, Кирил Ананиев, започна срещата на членовете на листата за народни представители от коалицията ГЕРБ-СДС с ръководството и членове на КРИБ-Перник.

На срещата  присъстваха председателят на КРИБ-Перник Георги Милев и собственици на фирми-членове на бизнес- организацията от различни отрасли на обществено-икономическия живот. Освен това присъстваха и кандидати за народни представители от листата на ГЕРБ-СДС- Емил Костадинов, Йорданка Александрова, Емил Ненков.

Георги Милев  се постара да набележи най-важните проблеми за бизнеса, които в условията на тежка икономическа криза допълнително създават проблеми и затрудняват неговото оцеляване. „За времето, в което бяхте в опозиция, сигурен съм, че сте се убедили сами колко е важно да има непрекъснат диалог както на министрите, така и на народните представители с бизнеса. Към момента този диалог е нарушен. В момента с бизнеса никой не разговаря, от него само се изисква, а нищо не се прави за него. Разплащанията, които се дължат към бизнеса и за които вече ми е досадно да ги изброявам, са много важни за оцеляването на бизнеса. Време е някои хора да проумеят, че парите, които дължи държавата за някои обекти, не се дължат просто на определени фирми, а на стотици и хиляди хора, на които тези фирми осигуряват препитание. Освен това, тези фирми дължат пари на своите контрагенти, с които работят. Пернишката организация на КРИБ е една от най-големите в страната. На тази среща присъстват представители на фирми, които са пряко засегнати от действията или бездействието на предходното управление на държавата“, беше категоричен Георги Милев.

Кирил Ананиев подчерта в отговора на поставения въпрос, че в програмата си коалицията е заложила да се предприемат незабавни мерки за изплащане на задълженията на държавата към бизнеса и общините. “За нас, сключените договори с бизнеса отговарят на европейските процедури и не виждаме нарушения при сключването им. Затова считаме, че хората трябва да си получат заработените средства“, заяви Ананиев.

 Георги Милев постави въпроса, дали има възможност държавата да промени съществуващата лоша практика в страната, общините да  плащат нощното улично осветление по цените за дневната тарифа. “До момента не знаех, че съществува тази порочна практика и общините са принудени да плащат грешни пари“, посочи Милев.

Кирил Ананиев поясни, че в предизборната програма на ГЕРБ-СДС се предвижда уличното осветление да се калкулира по нощна тарифа. “Освен това в програмата е заложено както общините, така и други не битови бюджетни организации, да бъдат компенсирани, заради драстичното увеличение на цените на тока“, увери Ананиев.

В изказването си Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи, набеляза сериозните проблеми, които стоят пред автобусните превозвачи и опасността стотици фирми да прекратят дейността си максимум до 2 години. Тя подчерта, че благодарение на предложението на ГЕРБ за субсидиране на междуселищните линии, които до сега не са били субсидирани, плюс отпуснатите допълнителни средства за абонаментни карти, много фирма са избегнали фалита. „Аз смятам, че дори и да не сте в управлението, вие имате достатъчно механизми да въздействате при вземането на важни решение за бизнеса, както сте показали, че можете да го правите. За нас е много важно какво ще се случва с нашия бизнес от тук нататък. Ние работим на метан, който в момента е 6.50 лв., при цена на билета за градския транспорт 1.50 лв., но работим на ръба на фалита. Ние освен, че вече не можем да си плащаме горивата, не можем да плащаме и заплати. Вече няма шофьор, който да работи за под 1 200 лева. Хората масово напускат и това е в цялата страна и затова фирмите се отказват да работят. Другият сериозен проблем е липсата на кадри. Изискванията, които се поставят пред автобусните шофьори за придобиване на категория, ни създават много проблеми. За година в нашия регион максимум 10 човека изкарват изпита за категория D и повечето от тях отиват да карат тежки камиони извън страната. Ако така вървим, до две години няма да има фирми, които да се занимават с автобусни превози за градски и междуградски транспорт. Да не говорим  пък за безбожните тол такси, които сме принудени да плащаме за пътища в лошо състояние. Ако държавата не предприеме сериозни действия да подпомогне автобусните превозвачи, този транспорт няма да го има“, категорична беше Милтенова. Според нея и други бизнесмени, които присъстваха на срещата, в момента държавата плаща грешни пари за безработица, вместо да се подпомогнат работодателите, които разкриват нови работни места.

Според представителите на бизнеса в региона, тежката бюрокрация създава сериозни проблеми. Не са редки случаите, в които чиновниците се гаврят с бизнеса от позицията, която заемат. С бизнеса трябва да се работи като с партньори. Местните бизнесмени настояха да продължат мерките, насочени срещу сивия сектор. Някои от бизнесмените споделиха, че не могат да се възползват от програмите за подпомагане на фирмите, заради огромните изисквания, записани в тях. „Ние отделяме ненужно време, за да се занимаваме с бумащина, вместо да си вършим работата“, споделиха бизнесмените.

Според Кирил Ананиев, диалогът между бизнеса и държавата е прекъснат и е наложително да бъде възстановен. Той увери представителите на бизнеса в региона, че ГЕРБ има твърдото намерение да отстоява в следващото управление на държавата 50%-тово намаляване на лицензионния режим. Ще продължи прилагането на мерки срещу сивата икономика. „От вас сега разбирам, че програмите, които трябва да ви подпомагат, не се възползвате от тях, заради прекалена бюрокрация. Ще положим усилия да коригираме това, така че да има полза от тях“, увери Кирил Ананиев.

В края на срещата кандидатите за народни представители от ГЕРБ-СДС се договориха с ръководството на КРИБ-Перник, да им предостави в писмен вид предложенията, които ще подпомогнат бизнеса и ще съдействат за подобряване на взаимоотношенията между него и държавата.