14 безработни имаха шанс да си намерят работодател на организираната трудова борса

14 безработни имаха шанс да си намерят работодател на организираната трудова борса

Дирекция „Бюро по труда” в Перник организира  Трудова борса в сградата на Общински Младежки дом в областния град. Борсата бе открита от Росен Симеонов директор на  Дирекция „Бюро по труда” в Перник. Той поясни, че целта на организирането на трудови борси е безработните да получат шанс да се срещнат очи в очи с работодателите и сами да договорят размера на заплащането и условията на труд. Симеонов обърна внимание на присъстващите на специалния щанд, предоставящ работа в чужбина и работните места, заявени в сайта за работа в Европа EURES.

В борсата взеха участие 94 търсещи работа от Перник и региона и 13 фирми от област Перник и София от следните браншове: производство на електрически съоръжения, производство на фармацевтични и козметични продукти, производство на изделия от стомана, търговия, ресторантьорство и обслужване в социални домове, услуги, отбрана и сигурност.

Присъстващите на борсата работодатели заявиха 53 свободни работни места. Борсата премина при добра организация, като беше осигурена възможност за директен  контакт на търсещите работа с работодатели от различни браншове. Безработните имаха възможност сами да договорят сключването на трудов договор, както и размера на трудовото си възнаграждение и условията на труд.

Бюрото по труда осигури  по време на борсата специален щанд за запознаване на  търсещите работа лица с възможностите за работа в чужбина и работните места, заявени в сайта за работа в Европа EURES. Работодателите бяха запознати с начините за търсене на работници от ЕС.

„Радващо е, че 14 от търсещите работа, които посетиха тази трудова борса, бяха поканени от работодателите да депозират допълнително документи с цел постъпване на работа“, поясни директорът на Бюрото по труда.