Ревю – изложба в Брезник показва модата от края на ХІХ и началото на ХХ век

Ревю – изложба в Брезник показва модата от края на ХІХ и началото на ХХ век

„Традиция и модерност“  така се нарича ревю-изложбата  на градско облекло от края на XIX-началото на XX век, която ще се проведе днес от 17,30 часа в Брезник.

Ретро ревюто в Брезник връща модата от края на XIX и началото на XX век. Манекени от модна агенция „Ивет Фешън“ ще дефилират в реплики на актуални тоалети от преди два века, възстановени по автентични снимки, съхранени в РИМ Брезник. Уникалното модно ревю ще се състои на 21.09.2022 г. от 17,30 ч. пред музейната сграда на ДНА. Събитието се организира в рамките на проект „Традиция и модерност: ревю-изложба на градско облекло в Брезник от края на ХІХ-средата на ХХ век“ с финансовата подкрепа по Договор за сътрудничество между Община Брезник и „Асарел Инвестмънт“ ЕАД.

В рамките на проекта бе издирена и събрана информация за динамичните промени в бита, облеклото и нравите на брезничани в периода между двете столетия. Прегледани бяха множество автентични фотоси на реални личности, живели в Брезник по това време, въз основа на които дизайнерката Александра Петрова изработи реплики, доближаващи се максимално до истинските модели. Публиката ще види официални и ежедневни тоалети, както и булчинска рокля. Заедно с това ще бъдат представени и костюми от реквизита на ДТ „Боян Дановски“ в Перник, които отразяват тенденциите в модата през този период. Ще бъде представена колекция шапки на дизайнерката Ирина Сардарева.

Ще бъдат възстановени дюкяни от тогавашната брезнишка чаршия. Хората ще могат да се почерпят в кафенето на Илия Данин, да опитат прясно опечен хляб от Микината фурна, да разгледат шивашка работилница и обущарница.

За доброто настроение на всички ще се погрижат музикантите от Духовия оркестър към ОК „Дворец на културата“ в Перник.

Партньори са „Лайф енд сити“ ЕООД, дизайнерката Александра Петрова, „ЕНИ филм“ ЕООД, ДТ „Боян Дановски“, Духов оркестър към ОК „Дворец на културата“ – Перник и Модна агенция „Ивет Фешън“.