Ревю – изложба в Брезник показа модата от края на ХІХ и началото на ХХ век

Ревю – изложба в Брезник показа модата от края на ХІХ и началото на ХХ век

Под надслов „Традиция и модерност“ премина впечатляващото ревю-изложба  на градско облекло от края на XIX-началото на XX век, която се проведе на 21 септември, от 17,30 часа, в Брезник.

Ретро ревюто в Брезник връща модата от края на XIX и началото на XX век. Манекени от модна агенция „Ивет Фешън“ дефилираха в реплики на актуални тоалети от преди два века, възстановени по автентични снимки, съхранени в Общински музей- Брезник. Уникалното модно ревю се състоя пред музейната сграда на ДНА в града.

Събитието се организира в рамките на проект „Традиция и модерност: ревю-изложба на градско облекло в Брезник от края на ХІХ-средата на ХХ век“ , благодарение на финансовата подкрепа по Договор за сътрудничество между Община Брезник и „Асарел Инвестмънт“ ЕАД.

В рамките на проекта е издирена и събрана информация за динамичните промени в бита, облеклото и нравите на брезничани в периода между двете столетия. Прегледани са множество автентични фотоси на реални личности, живели в Брезник по това време, въз основа на които дизайнерката Александра Петрова е изработила реплики, които се доближаваха максимално до истинските модели.

Публиката, изпълнила пространството пред ДНА, имаше възможност да види официални и ежедневни тоалети. Заедно с това бяха представени и костюми от реквизита на ДТ „Боян Дановски“ в Перник, които отразяваха тенденциите в модата през този период. Представена бе колекция шапки на дизайнерката Ирина Сардарева. Черешката на тортата, както се казва, в ревюто бе булчинската рокля.

В пространството пред Военния клуб в Брезник, бяха възстановени дюкяни от тогавашната брезнишка чаршия. Хората имаха възможността да се почерпят в кафенето на Илия Данин, да опитат прясно опечен хляб от Микината фурна, да разгледат шивашка работилница и обущарница.

Организаторите на това атрактивно събитие за брезничани и гостите на града бяха помислили и за доброто настроение на присъстващите. За всички тях се погрижиха музикантите от Духовия оркестър към ОК „Дворец на културата“ в Перник.