Здравният министър, д-р Асен Меджидиев, ще поиска среща с министрите на вътрешните работи и на правосъдието, заради инцидента в Перник

Здравният министър, д-р Асен Меджидиев, ще поиска среща с министрите на вътрешните работи и на правосъдието, заради инцидента в Перник

„Още утре ще се срещна с министрите на вътрешните работи и на правосъдието и ще поискам на извършителя на побоя на медицинската сестра в Перник в максимално кратък срок да му бъде потърсена отговорност“. Това заяви на брифинг в Перник служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Той посети пострадалата медицинска сестра в Неврологично отделение на МБАЛ „Рахила Ангелова“, където тя е настанена с комоцио след инцидента.

„Състоянието на битата медицинска сестра, от психическа гледна точка, е изключително тежко“, заяви д-р Меджидиев. Според него, тя е изключително травмирана, няма застрашаващо живота ѝ състояние, но психическата травма е много тежка. „Това е сестра с богат опит, вежлив и коректен човек“, каза здравният министър и изрази увереност, че тя няма никаква вина за случилото се. Според министър Меджидиев, пострадалата сестра е необходимо да си отпочине, да се разтовари и след това да се срещне с психолог.

Има пет осъдени насилници над медицински лица, каза още Меджидиев. Той определи деянието като много тежко престъпление, което е необходимо да се криминализира. Министърът посочи, че медиците в ежедневната си практика се срещат с хора в най-различно състояние, изтърпяват всякакви ситуации. „Но да се посегне на нашия живот – на сестрите, санитарите и лекарите, това е абсурдно поведение“, категоричен беше д-р Асен Меджидиев.

След серия проведени разговориq тази сутрин, 21 септември, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев получи уверение, че нападателят на медицинската сестра от спешното отделение на пернишката болница, ще бъде съден при ускорена процедура. С постановление на наблюдаващия прокурор, обвиняемият е задържан за срок до 72 часа. Предстои внасяне в съда на искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража”. Това информираха от пресцентъра на здравното министерство.