Голям обрат във времето, според проф. Рачев!

Голям обрат във времето, според проф. Рачев!

Голям обрат във времето ни чака тази седмица. Тя ще започне с рязко падане на температурите и захлаждане. Синоптиците предупредиха, че лятото си отива този уикенд.

Но топ климатологът проф. Георги Рачев върна усмивките ни. Лятото ще се върне за Димитровден, каза проф. Рачев пред „Телеграф”. 

Въпреки драматичните прогнози за захлаждане през тази седмица ни предстои златна есен, а до зимата има поне два месеца и половина, каза Рачев.

От 24 септември започва истинска златна есен, с хубаво топло време, но и достатъчно дъждове, които ще напояват почвата и ще осигурят необходимата влага за природата.

Въпреки общото захлаждане, на Балканите за около седмица няма да дойде зимата, ще е топло и с нормални температури за сезона.

Циганското лято е период на слънчево и сухо относително топло време, което обикновено настъпва около Димитровден – 26 октомври. То може да продължи от няколко дни до около три седмици, като особено по обяд е тихо, спокойно и напича, като създава лъжовно усещане за лято. Никой не може да каже отсега кога точно ще започне. Няма определени точни дати, защото това е антициклонално състояние на атмосферата.

Дотогава ще се радваме на топли дни, като есента ще продължава до средата на декември. Предстоящата зима се очертава да е с 1 градус над нормата, а есента у нас ще е с половин градус по-топла от обичайната за сезона, с нормални валежи.