Ловно-рибарско сдружение „Руй“ в Трън тържествено отпразнува 130-годишен юбилей

Ловно-рибарско сдружение „Руй“ в Трън тържествено отпразнува 130-годишен юбилей

Ловно-рибарско сдружение (ЛРС) “Руй” в Трън отпразнува 130-годишнината си.  Празникът започна с тържествено освещаване на реплика на знамето на сдружението, което е извезано преди 130 години и в момента се намира в музея на Националната ловна организация. Освен него бяха осветени и знамената на още 17 ловни дружинки от сдружението.

В приветственото си слово към ловците и риболовците, и към присъстващите на тържеството, председателят на Ловно-рибарско сдружение “Руй” Иван Искренов разказа за историята на трънското сдружение. Двайсет и пет ентусиазирани трънчани през 1892 г. са  поставили началото на организираното ловно движение в района. Първи председател на ловнострелческото дружество станал адвокатът Тодор Ахтаров, който е и собственик на мини. Активът на ловнострелческата организация е един от инициаторите за учредяване на национална ловна организация в България. Трънското дружество било център на лова в Западните покрайнини.

ЛРС “Руй” е регистрирано през 2001 г. по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. В момента в него членуват около 980 ловци. Всяка дружина има собствена база в гората. Ловците се грижат за 56 000 ха, което представлява цялата административна територия на община Трън. „Продължава направата на хранилки, изораване на дивечови ниви и изнасяне на храна в тежките зимни дни.  Благоустрояват се къпалата, правят се солища и др., които благоприятстват за усъвършенстване на естествената среда на обитаване на дивеча. Просичат горски пътеки, оправят горски пътища, организират и други мероприятия, които влияят върху ефективността на лова. Затова трънските ловци  отчитат през 2021 г отстреляни 344 диви прасета, което е рекорд от създаването на сдружението.

Даниел Тошков – заместник-председател на Националното сдружение на ловците и риболовците в България поздрави трънските ловци по повод юбилея. Той подчерта, че малко сдружения в страната могат да се похвалят с подобна дългогодишна история. „Националното сдружение е работило и ще продължава да работи единно, така че българските ловци да защитават своите права и наред с това да пазят природата и дивеча в България“, подчерта Тошков. Той обяви, че с решение на Управителния съвет на Националното ловно-рибарско сдружение, председателят на Ловно-рибарско сдружение „Руй“, Иван Искренов, е удостоен със званието заслужил деятел на ловното движение. От името на председателя на Националното сдружение, Даниел Тошков връчи на Иван Искренов и почетен плакет по повод юбилея.

Поздравление към трънските ловци, по повод юбилея, отправи и кметът на община Трън Цветислава Цветкова. “Създадените отношения и високата степен на организираност на членовете от Ловно-рибарско сдружение „Руй“ помагат за съхраняване и обогатяване на неговите традиции. Повече от век сдружението опазва природните местообитания и дивечовите популации, спазва традициите и съхранява принципите и идеалите на организираното ловно движение в България. Вярвам, че всички ние заедно ще следваме пътя на традициите и ще пазим едни от най-скъпите морални качества, които ни завещаха предците ни- любов и отговорност към природата, всеотдайност, единство и грижа за животинския свят. Носете в сърцата си любовта към природата и наслука“, заяви Цветкова.

По повод празника, бяха получени поздравителни адреси от ЮЗДП-Благоевград, РДГ Кюстендил и други.

След това бяха  наградени  най-възрастните членове на ЛРС „Руй“ и такива, които са допринесли много с труда си за сдружението.

Безспорно голям интерес предизвика подредената в читалище „Гюрга Пинджурова“ голяма трофейна изложба, съдържаща около 300 екземпляра. По случай празника бе разиграна томбола с три награди – ловна пушка, ловен нож и боеприпаси. Средствата, събрани от томболата ще се използват за финансиране на модерно стрелбище, което изгражда в момента сдружението.

И, както повелява традицията на подобен празник, имаше и песни, и поздравления.  

Дъждът и лошото време не успяха да помрачат настроението на присъстващите на тържеството по повод 130-годишнината от създаването на Ловно-рибарско сдружение “Руй” в Трън.