В събота и неделя се ограничава движението през Шипченския проход

В събота и неделя се ограничава движението през Шипченския проход

  Днес – 17 септември, от 7:30 ч. до 19:30 ч., и на 18 септември /неделя/, от 7.30 ч. до 16.30 ч. ще бъде ограничено движението през Шипченския проход – път I-5 Габрово – Шипка в участъка от 170-ти до 183-ти км. Спирането на трафика е заради провеждането на традиционното автомобилно планинско състезание „Шипка – Дамасцена 2022“.

По време на състезанието превозните средства ще бъдат пренасочени по следните обходни маршрути:

За моторните превозни средства до 12 тона, пътуващи от Габрово към Казанлък по път I-5, движението ще се отбива при 170-ти км и ще се насочва по път III-5005 връх Шипка – връх Бузлуджа. След това ще преминава по общинския път Национален парк Бузлуджа и ще се включва отново в път I-5 за Казанлък при 188-ми км. По време на състезанието третокласният път III-5005 връх Шипка – връх Бузлуджа ще бъде отворен само за МПС до 12 тона само в посоката връх Шипка – връх Бузлуджа.

 За превозните средства над 12 тона, идващи от Габрово движението ще се отбива по път II-55 Проход на Републиката – гр. Гурково, след което трафикът ще минава през пътния възел на път II-55 с I-6 и след това движението ще продължава по Подбалканския път I-6 Калофер – Бургас.

За пътуващите от Южна към Северна България преминаването е през Прохода на Републиката. Шофьорите, идващи от Стара Загора към Габрово ще се отбиват по път I-5 Стара Загора – Казанлък при 204-ти км (пътен възел „Мъглиж“). Ще се насочват по път I-6, а на пътния възел на I-6 и II-55 ще минават към път II-55 Гурково – Проход на Републиката – Велико Търново.

 Необходимо е шофьорите да карат внимателно, да спазват поставената сигнализация и указанията на „Пътна полиция“.