Пожарникар №1 на Перник и  България се пенсионира

Пожарникар №1 на Перник и  България се пенсионира

Гордостта на перничани, пожарникар номер 1 на България, шефът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, напуска редиците на вътрешното министерство.

Причината е, че главен комисар Николай Николов се пенсионира, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев.

„Всяка служба и всяка институция е проекция на хората, които я управляват. В тази връзка бих искал лично да изразя благодарност към комисар Николай Николов за енергията, постоянството и достойнството, с което той изпълнява функцията си на ръководител на тази дирекция. За него този празник е последен на този пост“, каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Николай Николов  е роден  на 25 ноември 1962 г. в Перник. През 1980 г. завършва четвърта гимназия в родния си град. Военната си служба отбива като пожарникар. През 1982 г. започва работа като пожарникар към ОПС СКМ „Ленин“, към районната противопожарна служба в Перник. В периода 1987 – 1991 г. е командир на отделение в Районната противопожарна служба.

През 1991 г. завършва факултета по Пожарна охрана на ВИПОНД-МВР (Академия на МВР), и става инспектор по противопожарна охрана към Общинския народен съвет в Перник със звание лейтенант. След това е последователно началник на група в Районната служба „Противопожарна охрана“ – Радомир и началник на група „Пожарогасене“ в служба „Противопожарна охрана“ при РДВР – Перник

От 29 август 2006 г. е директор на Националната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. На 30 декември 2010 г. е назначен за директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

На 25 ноември Николов става на 60 години, което е пределната възраст за работа в МВР.