Започва Седмицата на пожарната безопасност

Започва Седмицата на пожарната безопасност

В периода от 12 до 18 септември в област Перник ще се проведе традиционната седмица на пожарната безопасност.

На Първия пожарникарски събор, състоял се на 14 септември в далечната 1905 година, се приема решение тази дата да се чества като професионален празник на пожарните команди. Той е отбелязван редовно до 60-те години на миналия век. Традицията за неговото честване е възстановена с решение на Министерския съвет на Република България от 1995 година и датата 14 септември отново е обявена за Професионален празник на служителите на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР.

Днес, 117 години по-късно, служителите от структурите на ПБЗН ежедневно преодоляват трудности, изправят се пред многобройни предизвикателства, решават и множество сериозни проблеми. Резултатите са видни от статистиката за първите осем месеца на тази година – екипите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са реагирали на 931 сигнала (за същия период на 2021 г. – 991 сигнала), от които:

пожари с материални загуби – 149 бр. ;

пожари без материални загуби – 476 бр.;

аварийно-спасителна дейност – 24 бр.;

дежурства на мероприятия – 7 бр.;

помощни операции – 223 бр.;

лъжливи повиквания – 52 бр.

При пожари през 2022 г. са пострадали 6 човека и са загинали 6 човека, като за същия период на 2021 г. са пострадали 7 и са загинали 5 човека.

Във връзка със Седмицата на пожарната безопасност и професионалния празник на органите за ПБЗН от РДПБЗН – Перник са организирани много дейности, насочени към повишаване информираността на обществото по отношение на пожарната безопасност и защитата при пожари, бедствия и други извънредни ситуации, към издигане престижа на професията и популяризиране на извършваните дейности.

Приемни за граждани и открити телефонни линии ще работят през цялата седмица в противопожарните служби в Пернишка област. Те ще бъдат в часовете между 9:30 ч. и 12:00 ч. всеки ден в канцелариите на директорите на службите в Перник, Радомир, Брезник и Трън. Днес Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Трън ще отвори вратите си за граждани. В пограничния град ще бъде открита и изложба на рисунки, участвали в конкурса „С очите си видях бедата“ на ученици от СУ „Гео Милев“. В Ковачевци пък ще се проведе демонстративно занятие съвместно с местното доброволно формирование. В Деня на отворените врати всички желаещи могат да се запознаят с техниката, ежедневните занимания на огнеборците и мерките за пожарна безопасност и защита при бедствия в съответните Районни служби. Той ще се състои на 13 и 14 септември в Брезник и на 15 септември в Радомир и Перник.

Множество събития съпътстват седмицата на пожарната безопасност. В Радомир ще бъде подредена изложба на пожаро-техническо въоръжение, свързано с историята и развитието на пожарното дело, ще има демонстрация на възможностите на пожарен автомобил. В Брезник са предвидени мероприятия с децата от детските градини, демонстриране на тактико–технически способности на силите и средствата за реагиране при пожари, бедствия и извънредни ситуации. Огнеборците ще поднесат венци и цветя на паметните плочи на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари Никола Миков и Сашо Евтимов, ще бъде отслужен тържествен водосвет за здраве и благоденствие в Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Перник.