АТДБ: Отоплението на малко жилище тази зима ще струва 160 лева на парно и 620 лева на газ

АТДБ: Отоплението на малко жилище тази зима ще струва 160 лева на парно и 620 лева на газ

Асоциация на топлофикационните дружества направи експертен анализ на основните методи за отопление, за да помогне на клиентите в избора кой вариант да изберат. Припомняме, че има поскъпване при всички методи на отопление в сравнение с предходната година.

Според анализа на експертите най-евтино излиза отоплението на парно, а най-скъпо – на природен газ. Разликата между двата източника е близо 4 пъти в полза на парното.

Ето и данните на Асоциация на топлофикационните дружества в България:

Средна сметка през зимата за отопление

 Двустаен апартамент          Тристаен апартамент

 2021   2022                        2021 2022

Парно 120 лв. 160 лв.   250 лв. 325 лв.

Газ      180 лв. 620 лв.   260 лв. 900 лв.

Ток      215 лв. 225 лв.   345 лв. 360 лв.

Пелети 150 лв.  270 лв.  220 лв. 400 лв.

От Асоциацията отбелязват, че спрямо миналия септември повишението на цената на природния газ за битовите потребителите е 250%. На следващо място е увеличението на тон пелети – 56%. Топлинната енергия е поскъпнала с около 30% средно за страната, имайки предвид намаленото ДДС. Важно е да се отбележи, че има топлофикационни дружества, като например в Бургас и Плевен, където повишението е под 1%. Най-малко е поскъпването на тока, само 4%, но въпреки това електрическата енергия не е най-евтиния метод на отопление през тази зима.

Експертите отбелязват, че данните отразяват моментната ситуация, тъй като цените на природния газ и пелетите могат да се изменят скоро.

„Цяла Европа се стреми към намаляване на потреблението на енергия и България също трябва да предприеме стъпки за постигане на тази цел. Важно е потребителите да знаят, че производството на топлофикациите зависи от потреблението и не може да бъде намалено централно“, поясни председателят на Асоциация на топлофикационните дружества в България инж. Кремен Георгиев.

Експертът обърна внимание, че основната грешка на абонатите, които използват най-евтиния метод  за отопление, а именно централното парно е, че се опитват да отопляват повече от 1 помещение с един радиатор. По думите му по този начин радиаторите работят неефективно, защото се стремят да затоплят прекалено голямо пространство, което повишава консумацията, а оттам и сметката за парно.