И радомирци празнуваха Съединението!

И радомирци празнуваха Съединението!

И радомирци отпразнуваха Съединението. Началото на тържествата бе дадено с откриването на фотодокументалната изложба „На този връх свят паметник ще се издига“, показана в Общинския исторически музей в Радомир. Експозицията е дело на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и е посветена на 100-годишнината от основаването на комитета за въздигане на Паметника на свободата. Сред членовете на комитета са ген. Никола Генев, ген. Велизар Лазаров, Тодор Киров, Иван Бобевски, Добри Попов и др. Изложбата включва 25 табла с биографични данни за членовете на комитета и тяхната дейност, богат снимков и документален материал. Показана беше Златната книга на Паметника на свободата със саморъчно изписаните имена и подписи на онези членове на комитета, присъствали на освещаването на паметника, както и фотографии и оригинални документи.

Годишнината от Съединението беше отбелязана и с празнично шествие, водено от Гвардейския представителен духов оркестър. Признателните радомирци поднесоха венци и цветя пред паметника на подпоручик Константин Цанков, който е първият загинал български офицер в Сръбско-българската война през 1885 година.

Вечерта, от 20 часа, на площад „Свобода“, ще се състоя празничен концерт с участието на Представителния ансамбъл на въоръжените сили. Илюминации в нощното небе ще сложат крой на тържествата в Радомир.

Трябва обаче да бъде специално отбелязана изключително интересната и оригинална покана за празника, оформена в ретро стил, с която организцаторите на тържествата поканиха радомирци да отпразнуват най-хубавия и запомнящ се празник в българската история – Съединението, Афишът, наподобяващ стара пожълтяла страница, бе озаглавен на старобългарски „Известие“.