Намалели са болните от COVID-19 и от други заразни болести в пернишка област, твърдят от РЗИ

Намалели са болните от COVID-19 и от други заразни болести в пернишка област, твърдят от РЗИ

Намалели са заболелите от  грип и остри респираторни заболявания през изминалата седмица. Регистрираните болни са 33, при 39 за предходната. Заболеваемостта през този период е била 27,46%оо, при средна за страната 27,00%оо към 29.08.2022 г. Това информираха от Регионалната здравна инспекция.

По-малко са през изминалата седмица и болните от заразни заболявания. През периода са установени 128 заболели, при 154 за предходната.

Другата добра новина от РЗИ е, че е редуциран чувствително и броят на заразените от COVID-19. През седмицата са констатирани 126 заразени, при 150 за предходната. Заболелите са от всички общини на област Перник. Направени са 15 антигенни теста и 1 тест за антитела срещу COVID-19.

За първи път от  месец-два е установен  1 болен от салмонела. Става въпрос за момче на 1 година от с. Ноевци, което се лекува амбулаторно от личния си лекар.

През седмицата е регистриран 1 болен от хепатит Б. Касае се за мъж на 78 години от Радомир, който е хоспитализиран в СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“ – София. За всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 171 проверки. 56 от тях са свързани със спазването на забраната за тютюнопушене. 14 проверки са във връзка със спазване на противоепидемичните мерки.

При проверките през седмицата, здравните инспектори са издали 1 акт.

И през миналата седмица здравната инспекция е продължила да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници. Взети са 164 проби от различни населени места, за да се провери дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.

Взети са и 15 проби на вода от плувни басейни, за да се установи дали отговарят на санитарно-хигиенните изисквания.