ГКПП „Капитан Андреево“ бе потопен във вода, България затвори границата с Турция

ГКПП „Капитан Андреево“ бе потопен във вода, България затвори границата с Турция

Затворени пътища, закъсали автомобили парализираха трафика, спасяват ги с надуваеми лодки

Внезапният пороен дъжд тази нощ превърна граничния пункт „Капитан Андреево“ и турския Капъкуле в езеро.

Наложи се България да затвори границата поради покачването на водите дотолкова, че колите на пункта започнаха да се пълнят с придошлата вода, съобщи ежедневника Хюриет.

Тези, които преминаха пункта Капъкуле и стигнаха българската граница, останаха в буферната зона и започнаха да се връщат обратно в Турция.

Въпреки че проливният дъжд, излял се вечерта, беше краткотраен, той създаде големи проблеми. Не се знае кога ще бъде отворена границата.  Пред ежедневника Сьозджу турският бизнесмен Джафир Аксой заяви: „Дъждът, който падна внезапно, беше кратък, но наводни всичко наоколо. Отново имахме късмет, че успяхме да избягаме от внезапно придошлата вода. Но много коли и други превозни средства останаха в граничната зона.  Българските власти спряха обслужването на автомобили на митницата. Входът за България беше затворен. Поради тази причина тези, които останаха в буферната зона, също бяха принудени да се върнат в Турция“, допълни той.

Турски медии посочват, че в региона интензивно работят линейки, екипи на дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (AFAD) и пожарни коли. Екипите на AFAD се опитват да помогнат на хората в региона с надуваеми лодки.  Видя се, че граничната зона между двете страни е по-засегната от наводнението и лодките са насочени натам.

Много автомобили бяха блокирани на границата. Превозните средства, тръгващи от Одрин Капъкуле за България, трябваше да се върнат, потвърди ежедневникът Хюриет.

Проливният дъжд, започнал вечерта на границата с България и Одрин, продължи и се усили. В много райони до Одрин на места има наводнения. Автомобили са блокирани заради затварянето на пътищата от придошлата вода. Нашенци, дошли в Одрин за еднодневен пазар, се готвеха да напуснат граничния пункт Капъкуле, докато българските власти спряха обработката на превозни средства на митническия пункт. Дълги опашки от превозни средства се образуваха на граничния пункт Капъкуле.

Това е второ наводнение в района за последните 10 дни. На 23 август порой отново наводни турския ГКПП Капъкуле и наруши трафика към България.